Találkozás, kapcsolat, közösség

Háló szUPjektív: Márciusi Hálós Ifjak
Kezdjük egy vallomással: már évek óta nem ünneplem március 15-ét. Nem hordok kokárdát, nem nézem meg este x-edszer A kőszívű ember fiait, s már a Petőfi-szobor koszorúzására sem járok el Pozsonyban a Medikus kertbe. Az idei március 15-ét mégis ünnepként éltem meg. Méghozzá – teszem hozzá halkan – Magyarországon!

Ifi munkacsoport?
A nemzeti ünnep napjára esett ugyanis az a hálós ifi lelkigyakorlat, melynek a lelki felfrissülésen kívül az eddig is aktív hálós fiatalok egy csapattá rázása (egy ifjúsági munkacsoport létrehozása?) volt a célja. Egy olyan csapat kialakítása, mely aktívan részt vesz a Háló életében, találkozókat szervez, bekapcsolódik a nyári tábor megrendezésébe, s igyekszik behálózni a kortársakat. Nos, örömmel jelentem, hogy amennyire bő két nap alatt kialakulhat másféltucat emberben az összetartozás érzése és a felelősségtudat egy közös (hálós) célért, annyira ki is alakult a résztvevőkben március 14. és 16. között.


Kőoltár vs. fakehely
Természetesen jelentős szerepe volt ebben Sebestyén Ottónak, aki Deák Katival az oldalán igyekezett a hétvégén közös utakra terelni a különböző régiókból, más-más életszituációkból és eltérő személyes kihívásokkal érkező huszonéveseket (és pár tizenévest). A hétvége sikeréből a közös gyakorlatok, imák és beszélgetéseken kívül kivette a részét a reggeli és esti agapé, az éjbe húzódó gitáros éneklés, és (urambocsá) az impulzív politikai diskurzus is. De megtette a magáét a napi háromszori teafőzés és tűzrakás, a kirándulás a lillafüredi kastélyhoz, a négylábú (csakszabiraugató) házőrző megszelídítése vagy a zuhanyzó közös használata is. És a szentmise. Természetesen a virágvasárnapi szentmise. Nem is oly rég ott voltam az új pozsonyi érsek beavató szentmiséjén a Szent Márton-dómban. Abban a Szent Márton-dómban, ahol 1563 és 1830 között 11 magyar királyt és 8 királynét koronáztak meg, s ahol a teljes szlovák egyházi hierarchia megjelent teljes pompában. A hámori plébánián valószínűleg senkit nem koronáztak meg: se magyart, se idegent, se férfit, se nőt, és a misét se egy magas rangú érsek celebrálta, hanem csak egy egyszerű jezsuita lelkész, nekem mégis többet adott ez az istentisztelet a maga improvizált oltárával (konyhaasztal), rövidített passiójával, fából készült kelyhével és gyurmából formázott barkáival, mint bármilyen díszes ceremónia egy hatalmas székesegyház rideg kőoltáránál.


Ifi találkozó Szencen és altábor Tatán
A lelki programok mellett arra is jutott idő, hogy megbeszéljük az áprilisi szenci ifi találkozó részleteit, s vessünk egy (két, három…) pillantást a nyári tatai tábor ifi programjára. Mert – csak a félreértések elkerülése végett – természetesen idén is lesz felnőtt… bocsánat, ifi altábor, mely reményeink szerint jobban össze fog folyni a felnőtt programmal. Igen, jól olvasod, kedves Te, aki attól féltél, hogy az ifik külön utakon szándékoznak járni, s felrúgni ezzel a Háló alapelveit, hogy egyöntetűen megegyeztünk abban, hogy szeretnénk jobban átfedni a programokat, több lehetőséget biztosítva ezzel az öregek és fiatalok generációk keveredésének s egymás kölcsönös megismerésének.


Szakállasok vs. horkolósok? Ómajgad!
Ilyen átfedés például a már tradícióvá vált futballbajnokság, ahol kicsi és nagy, öreg és fiatal, nő és férfi együtt küldi el az anyjába az ellenfelet biztatja csapatát, s ahol a játékosok kizárólag a győzelemért játék öröméért, egymás testi-lelki épségére fittyethányva odafigyelve kergetik a bőrgolyót, hisz mint tudjuk, nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Na igen, kábé ennyi komolysággal kezeltük azt a felvetést, hogy nem régiók között kéne effajta versengést előidézni, hanem más kritériumok alapján szétosztani a csapatokat. Mondjuk a göndör hajúak a kopaszok ellen vagy a görbeorrúak a szakállasok ellen izgalmas meccs lehetne, (csak akkor Orosz Pisti nem tudom, melyik csapatban játszana), de még a szemüvegesek a horkolósok ellen is érdekes párbaj lenne (itt viszont nekem Ottónak lenne nagy dilemma a mezszín kiválasztása), csak akkor hol maradna, kérem, eme nagy múltú sportág komolysága? Mert a foci, ugye, attól (is) szép, hogy tétje van, s hogy ez ember képvisel vele valamit, s nem feltétlenül a szőrös mellét vagy a görbe orrát (de Isten lássa lelkem, hogy semmi bajom az Orosz Pistivel...).
Egy lelkigyakorlat meg attól szép, hogy a végén senkinek nem akaródzik útra kelnie, hogy már vasárnap este megíródnak az első hazaértemtihogyutaztatok-mailek, s hogy mindenki bejegyzi a naptárába a következő közös találkozó időpontját: 2008. április 25-27. Ugye, a te naptáradban is ott virít már piros betűkkel a Szencen megrendezésre kerülő 1. Kárpát-medencei ifi találkozó dátuma?

Urbán Péter 

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2020.02.21. 16:00 Füzesi farsangfarki dúdoló Hideg Anna nénivel és Navratil Andreával

"Bárcsak ez az éjszaka Szentgyörgy napig tartana..."

Részletek a facebookon >>

 

2020.02.24. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Hungarian Folk Singing Class

Részletek / More info >>

facebook >>

 

2020.02.26. 17:30 Dúdoló

Dúdoló Navratil Andreával

Népdaléneklés Navratil Andrea népdalénekessel kéthetenként
A dalok jellemzően az évkör ünnepeihez, jeles napjaihoz kapcsolódnak. A Dúdoló nem merül ki a daltanulásban, Andrea ismerteti a dalok néprajzi hátterét, mesél az "adatközlő" mesterekről. A tanulás nyomtatott dalszövegek segítségével hallás után történik.

Ezer Ft részvételi hozzájárulást adomány formájában szívesen elfogadunk.

Facebook esemény >>

 

2020.02.26. 20:00 Szépszerével - moldvai és széki táncház

Gyulai Farkas (hegedű, ének), Sámsondi Gergely (koboz, cimbalom) Boskó András (kontra) és barátaik muzsikálnak
 

2020.03.04. 18:00 Ős-kép Szalon

Történelmi, vallástörténeti és irodalmi szalon

Vendégünk

Szakács Árpád

 

2020.03.05. 10:00-12:00 Kézműves foglalkozás korhatár nélkül

Széplaki Marika és Kómár Katalin vezetésével
Belépődíj nincs - helyette alkalmanként adományoddal segítheted a Háló Közösséget.

Részletek és regisztráció lásd Facebook esemény >>

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2020.03.05. 19:30 Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye (KMFT)

Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
minden hónap első csütörtökén

Szervező: a HÁLÓ IFI

Facebook esemény >>

A Kossuth Rádió riportja a januári összejövetelről >>

 

2020.03.06. Kolta Galéria

Kondor László
Leicával a frontvonalon
című fotókiállítása

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2020. március 6.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2020.03.06. 19:00 Reneszánsz muzsika

Reneszánsz muzsika korhű öltözetben történelmi hangszerekkel

A Muscia Rediviva kamaraegyüttes koncertje

Részletek a facebookon >>

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt a megújult első szám bemutatója..
A Tarsoly legújabb és néhány régebbi száma a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók