Találkozás, kapcsolat, közösség

Háló szUPjektív: Márciusi Hálós Ifjak
Kezdjük egy vallomással: már évek óta nem ünneplem március 15-ét. Nem hordok kokárdát, nem nézem meg este x-edszer A kőszívű ember fiait, s már a Petőfi-szobor koszorúzására sem járok el Pozsonyban a Medikus kertbe. Az idei március 15-ét mégis ünnepként éltem meg. Méghozzá – teszem hozzá halkan – Magyarországon!

Ifi munkacsoport?
A nemzeti ünnep napjára esett ugyanis az a hálós ifi lelkigyakorlat, melynek a lelki felfrissülésen kívül az eddig is aktív hálós fiatalok egy csapattá rázása (egy ifjúsági munkacsoport létrehozása?) volt a célja. Egy olyan csapat kialakítása, mely aktívan részt vesz a Háló életében, találkozókat szervez, bekapcsolódik a nyári tábor megrendezésébe, s igyekszik behálózni a kortársakat. Nos, örömmel jelentem, hogy amennyire bő két nap alatt kialakulhat másféltucat emberben az összetartozás érzése és a felelősségtudat egy közös (hálós) célért, annyira ki is alakult a résztvevőkben március 14. és 16. között.


Kőoltár vs. fakehely
Természetesen jelentős szerepe volt ebben Sebestyén Ottónak, aki Deák Katival az oldalán igyekezett a hétvégén közös utakra terelni a különböző régiókból, más-más életszituációkból és eltérő személyes kihívásokkal érkező huszonéveseket (és pár tizenévest). A hétvége sikeréből a közös gyakorlatok, imák és beszélgetéseken kívül kivette a részét a reggeli és esti agapé, az éjbe húzódó gitáros éneklés, és (urambocsá) az impulzív politikai diskurzus is. De megtette a magáét a napi háromszori teafőzés és tűzrakás, a kirándulás a lillafüredi kastélyhoz, a négylábú (csakszabiraugató) házőrző megszelídítése vagy a zuhanyzó közös használata is. És a szentmise. Természetesen a virágvasárnapi szentmise. Nem is oly rég ott voltam az új pozsonyi érsek beavató szentmiséjén a Szent Márton-dómban. Abban a Szent Márton-dómban, ahol 1563 és 1830 között 11 magyar királyt és 8 királynét koronáztak meg, s ahol a teljes szlovák egyházi hierarchia megjelent teljes pompában. A hámori plébánián valószínűleg senkit nem koronáztak meg: se magyart, se idegent, se férfit, se nőt, és a misét se egy magas rangú érsek celebrálta, hanem csak egy egyszerű jezsuita lelkész, nekem mégis többet adott ez az istentisztelet a maga improvizált oltárával (konyhaasztal), rövidített passiójával, fából készült kelyhével és gyurmából formázott barkáival, mint bármilyen díszes ceremónia egy hatalmas székesegyház rideg kőoltáránál.


Ifi találkozó Szencen és altábor Tatán
A lelki programok mellett arra is jutott idő, hogy megbeszéljük az áprilisi szenci ifi találkozó részleteit, s vessünk egy (két, három…) pillantást a nyári tatai tábor ifi programjára. Mert – csak a félreértések elkerülése végett – természetesen idén is lesz felnőtt… bocsánat, ifi altábor, mely reményeink szerint jobban össze fog folyni a felnőtt programmal. Igen, jól olvasod, kedves Te, aki attól féltél, hogy az ifik külön utakon szándékoznak járni, s felrúgni ezzel a Háló alapelveit, hogy egyöntetűen megegyeztünk abban, hogy szeretnénk jobban átfedni a programokat, több lehetőséget biztosítva ezzel az öregek és fiatalok generációk keveredésének s egymás kölcsönös megismerésének.


Szakállasok vs. horkolósok? Ómajgad!
Ilyen átfedés például a már tradícióvá vált futballbajnokság, ahol kicsi és nagy, öreg és fiatal, nő és férfi együtt küldi el az anyjába az ellenfelet biztatja csapatát, s ahol a játékosok kizárólag a győzelemért játék öröméért, egymás testi-lelki épségére fittyethányva odafigyelve kergetik a bőrgolyót, hisz mint tudjuk, nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Na igen, kábé ennyi komolysággal kezeltük azt a felvetést, hogy nem régiók között kéne effajta versengést előidézni, hanem más kritériumok alapján szétosztani a csapatokat. Mondjuk a göndör hajúak a kopaszok ellen vagy a görbeorrúak a szakállasok ellen izgalmas meccs lehetne, (csak akkor Orosz Pisti nem tudom, melyik csapatban játszana), de még a szemüvegesek a horkolósok ellen is érdekes párbaj lenne (itt viszont nekem Ottónak lenne nagy dilemma a mezszín kiválasztása), csak akkor hol maradna, kérem, eme nagy múltú sportág komolysága? Mert a foci, ugye, attól (is) szép, hogy tétje van, s hogy ez ember képvisel vele valamit, s nem feltétlenül a szőrös mellét vagy a görbe orrát (de Isten lássa lelkem, hogy semmi bajom az Orosz Pistivel...).
Egy lelkigyakorlat meg attól szép, hogy a végén senkinek nem akaródzik útra kelnie, hogy már vasárnap este megíródnak az első hazaértemtihogyutaztatok-mailek, s hogy mindenki bejegyzi a naptárába a következő közös találkozó időpontját: 2008. április 25-27. Ugye, a te naptáradban is ott virít már piros betűkkel a Szencen megrendezésre kerülő 1. Kárpát-medencei ifi találkozó dátuma?

Urbán Péter 

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!

Kérjük, támogassa az európai kezdeményezést!

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

Nyári szünet az S4-ben

Augusztus 31.-ig szünetelnek az S4 nyilvános rendezvényei.
Augusztus végétől folytatódnak a megszokott állandó programjaink: Háló Jazz Klub, Kolta Galéria, Részigazság Klub, Dúdoló, Kertész Nótakör, Kézműves Kör, HTFT, az Albinoni Kamarazenekar koncertjei és bizonyára lesznek újak is. Szeptemberben, akárcsak tavaly, idén is lesznek Ars Sacra Fesztivál programjaink.

A szezonzáró 102. Háló Jazz Klubról írás jelent meg a magyarjazz.hu portálon.

A Kézműves Kör tagjai nyáron is találkoznak, a fotó a Pesti Vigadó tetőteraszán készült, együtt mentek kiállítást megtekinteni.

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma várhatóan az év végén fog megjelenni.

 

2019.08.31. 19:00 Az Albinoni Kamarazenekar koncertje

Belépő: legalább 500 Ft/fő adomány, amelyet a Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 fenntartására fordítunk

 

2019.09.05. 19:30 Határon túli fiatalok találkozóhelye (HTFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.09.14. 19:30 Ars Sacra Fesztivál

"Azt hiszem" összművészeti előadás Pilinszky János írásai nyomán - Bemutató

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.15. 19:00 Ars Sacra Fesztivál

Szeretetnyelv

Előadják: Kéri Kitty színművésznő és Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója
Írta és szerkesztette: Miklya Luzsányi Mónika

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.16. 19:00 Ars Sacra Fesztivál

Ádám és Éva (stand-up comedy/egyszemélyes vígjáték a férfi-női kapcsolatokról)
Mi történik, ha összeeresztjük a nőt és a férfit? Végigkövetjük Ádám és Éva mindennapjait, és a közeljövőbe is fogunk időutazni. Terítékre kerül a kommunikáció, agyműködés, nemi szerepek. Az előadás ötvözi a pszichológia eredményeit számos közéleti és kultúrtörténeti utalással. Előadja:Benedek Zalán

15+ korosztálynak!

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben >>

 

2019.09.18. 19:00 Ars Sacra

Robi Lakatos és együttese
koncert

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.20. 19:00 Ars Sacra

Majoros Áron Zsolt szobrászművész és Mayer Éva grafikusművész, egy fiatal házaspár beszél Istenről, hivatásról, művészetről, családról...
Beszélgetőtárs Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók