Találkozás, kapcsolat, közösség

Aki még nem tartozik kisközösséghez, alapvetően két úton indulhat el: csatlakozik egy működő csoporthoz, vagy létrehoz egyet. A bekapcsolódás első pillantásra egyszerűnek látszik. Találni kell (1) a kereső személyiségének megfelelő, (2) befogadó kisközösséget, (3) felvenni velük a kapcsolatot és (4) kész.

 

Csatlakozás egy működő csoporthoz

Ha érzed magadban erre a vágyat, biztatunk, hogy indulj el ezen az úton. 

 1. Gondold végig alaposan, hogy milyen közösséget keresel! Sokféle kisközösség létezik. Nézz körbe a neten, de emellett érdeklődj a barátaidtól, ismerőseidtől is!
  1. A plébániai közösségek általában lakóhely szerint szerveződnek, gyakran életkori vagy életállapot-beli hasonlóságok alapján. Stílusukban nagyon sokfélék lehetnek, csatlakozva a plébánia saját lelkiségi vonalához, avagy éppen nem. Van amelyik a plébániához kapcsolódva működik, ezekről a plébános vagy a plébániához tartozó másik ember tud neked információt adni.
  2. Vannak lelkiségi mozgalmakhoz kapcsolódó közösségek. Ezek egy bizonyos lelkiségi stílust képviselnek. A lelkiségi mozgalmakról itt tájékozódhatsz: http://w3.oli.katolikus.hu/lelkisegi-mozgalmak .
  3. Léteznek csak férfiakat vagy csak nőket a tagjaik közé fogadó csoportok, családosak, házaspároknak szólók, valamint olyanok is, amelyhez mindenki csatlakozhat. Ha van preferenciád, gondold végig!
  4. Korosztályok szerint is lehet kisközösségeket keresni. Sokak fejében a kisközösség egy tipikusan fiataloknak szóló dolog. Pedig biztosíthatunk, hogy nem feltétlenül!
  5. Fontos jellemzője egy kisközösségnek, hogy mivel foglalkozik. Vannak imacsoportok, melyek az idejük nagyobb részét imára fordítják, vannak, akiknek a résztvevők élettapasztalatainak a megosztása fontosabb. Vannak, akik szentírást olvasnak, vannak, akik inkább egy könyvet vesznek elő - például a gyereknevelésről vagy egy lelki témáról. Vannak, akik szigorúbbak, vannak, akik inkább kötetlenül beszélgetnek. Vannak, akik pálinkát iszogatnak és vannak, akik teát.                                                                                                                                                                          
 2. Fontos, hogy a közösség befogadó legyen. Ez egy átlagos közösség esetében nem magától értetődő. Valószínűleg éveken át küzdöttek azért, hogy elérjenek az intimitásnak egy olyan szintjére, ahol már mélyen tudnak beszélgetni. Ha valaki becsöppen kívülről, ez önkéntelenül megzavarja őket. Próbáld meggyőzni őket arról, hogy nem fogod felforgatni az életüket (csak egy picit…). Ráadásul a nyitottság/zártság az időben is változhat. Sok közösségben megfigyelhető a zárt (összeszokást erősítő) és nyitott (kilépő vagy befogadó) fázisok váltakozása. Ha egyszer nemet mondott egy közösség megkeresésedre, ne vedd zokon, hanem próbáld meg egy idő után újra!                                                                                                    
 3. Persze már megtalálni is nehéz a kisközösségeket. A plébániákon működő kisközösségekről és az úgynevezett nomád közösségekről - amelyek nem kapcsolódnak egy-egy konkrét “intézményhez” - nincsenek regiszterek, listák. (A lelkiségi mozgalmaknál azért igen.) Néha az sem világos, hogy egy közösségnek ki a vezetője, kihez fordulhatsz. Légy bátor! A benned lévő vágy megvan (de legalábbis megvolt) azokban az emberekben, akik a közösségben vannak. Szólítsd meg őket, kérj tőlük tanácsot! Gyakran az egyik közösség tagjai jobban ismerik a többi közösséget, mint akár a plébános. Tehát például ha nem is vagy már fiatal, szólítsd meg az ifi közösség tagjait, hogy ismernek-e felnőtt közösséget a plébánián!                                                                                                                                                                                                                  
 4. Ha megvan a közösség, és befogadtak, akkor sem lesz egyszerű az eleje. Állj ki magadért és egyben legyél rugalmas! Ne add fel!

 

Talán ijesztőnek tűnhetett ez a felsorolás… Inkább úgy fogalmaznék, hogy ha már megvan benned a szándék, akkor úgyis lépni fogsz. Amit leírtunk, inkább felkészíthet a nehézségekkel való találkozásra.

Ha szükséged van segítségre, keress meg minket. A közösség megtalálásában nem mindig tudunk segíteni, de hátha neked éppen igen.

 

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2018.02.21. 17:30 Dúdoló

Dúdoló Navratil Andreával

Népdaléneklés Navratil Andrea népdalénekessel szerdánként.

Jelentkezés ITT!

Ezer Ft részvételi hozzájárulást adomány formájában szívesen elfogadunk.

Mindenkit várunk, aki szeret énekelni!

 

2018.02.23. 18:00 Improvizációs Színház bemutatja

Jelentkezés >>

Részletek a Facebookon >>

 

2018.02.25. 17:00-19:00 Társastánc tanítás vasárnaponként

Facebook esemény >>

Jelentkezés itt!

 

2018.03.01. 19:00 Határon túli fiatalok találkozóhelye

 

Részletek a Facebookon >>

 

2018.03.07. 18:30 Részigazság Klub 6.estje

 

A Háló és a 72 Tanítvány mozgalom közös rendezvénye

 

2018.03.12. 19:00 Osonó Színházműhely

Ismét az S4-ben!
Osonó Színházműhely (Sepsiszentgyörgy)

Ahogyan a víz tükrözi az arcot
című elődása

 

2018.03.13. 19:00 Háló Jazz Klub

Az esemény helyszíne: Loyola Café, 1085 Budapest, Horánszky utca 20.

A Háló Jazz Klub 89. koncertje

Jó hangulat igényes környezetben
Zene, beszélgetés, színvonalas kiszolgálás
Sorozatszerkesztő: Deseő Csaba
Háló Jazz Klub minden hónap második keddjén

h20 terkep kicsi

 

2018.03.14. Kolta Galéria

A Selyemút tükrében (Második utazás - Kanszu, Szenhszi) című fotókiállítás márc. 14.-ig hétköznap 14 és 18  óra között tekinthető meg.

Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

Képek a kiállításmegnyítóról

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók