Találkozás, kapcsolat, közösség

Úgy érzem meg kell osztanom Veletek néhány gondolatot. Kár, hogy nem tudom teljességében visszatükrözni azt, ami ott elhangzott, mert élmény volt a konferencia minden pillanata! Egyedül én voltam, akinek úgymond, semmi köze nem volt a HGT-hez. Azért is mentem el, mert zavart, hogy nem tudok róla semmit sem mondani, azoknak ,akiknek ajánlani tudnám. De hamar kiderült számomra, hogy ehhez mindenkinek köze van, tehát nekem is.

Mikor megkaptam a hírlevelet, meglepetten vettem tudomásul, senki nem írt beszámolót a HGT konferenciáról! Ebből nem maradhattok ki! Most már tudom, miért is kellett nekem ott lennem! Úgy érzem meg kell osztanom Veletek néhány gondolatot. Kár, hogy nem tudom teljességében visszatükrözni azt, ami ott elhangzott, mert élmény volt a konferencia minden pillanata! Egyedül én voltam, akinek úgymond, semmi köze nem volt a HGT-hez. Azért is mentem el, mert zavart, hogy nem tudok róla semmit sem mondani, azoknak ,akiknek ajánlani tudnám. De hamar kiderült számomra, hogy ehhez mindenkinek köze van, tehát nekem is.
Péntek este vidám bemutatkozó körrel kezdődött a program. Aztán a Halad Egyesület céljai lettek bemutatva és az Áldos célja, stratégiája és a kapcsolódási lehetőségei. Ami ki lett az egész mögött emelve , az a közösségi lét és az együttműködés. Senkivel nem konkurálni, hanem együttműködni.
Szombat reggel imával kezdtünk, amit nagyon élveztem, mert a vállalkozó férfiak állították össze, nagyon jól.
Reggeli után kezdődött az első előadás: Hogyan és miért vállalkozzunk? Vállalkozói stratégiák a jelenlegi pénzügyi válságban. Dr. Ostorházi László volt az előadója egy páratlan, lenyűgözően érdekes és számomra is jól érthető előadásnak. Mindent nem írhatok ide, túl hosszú lenne, de kiemelek néhány gondolatot, az is sok lesz!:

 • Mindenféle vállalkozás mellett, a legnagyobb vállalkozás a gyerek, az anyaság. Láthatjátok, itt már rögtön képben voltam. Kiderült már az elején, én is vállalkozó vagyok!
 • A bemutatott adatokból megtudtuk, hogy a munkaképesek 60%-a kis és közép vállalkozásnál dolgozik, a nemzeti összjövedelem 52,6 %-át termelik, a foglalkoztatás 71%-át biztosítják. Tehát a kis és középvállalkozások adják meg a megélhetést a hazának, ellentétbe a hamis képpel, a „mamuttokról”.
 • Fontos tudni, mi történik velük napjainkban? Fenntarthatóság... Minden mindennel szoros összefüggésben van.
 • A régi magyar rendszerekben ez volt a sorrend: természet – társadalom – gazdaság. Nem voltak fenntartható a mostani helyzet: gazdaság – társadalom – természet. Minden pénzben van kifejezve.
 • Ahol ember él, ott civilizáció van, az meg azzal jár, hogy megszüntetjük a zöldövezeteinket, ez így, nem fenntartható! 2013-ra összeomolhat. Túléljük-e? Ha igen,kik lesznek a túlélők?
 • „A világ baja nem az, hogy valamit rosszul csinálunk, a baj az, hogy rosszat csinálunk." (Ágócs József).
 • Nem a népességrobbanás miatt megy rosszul minden, hanem a túlfogyasztás miatt. Kétszázszorosra nőtt a kereskedelem.
 • A Föld forrásai elégséges tartalékkal rendelkeznek a szükségleteinkhez, de nem a mohóságnak!
 • Az emberi kapcsolatok az elszemélytelenedés útján vannak. Egyik kapcsolat sem mély, még a házasság sem. Elveszítette jelentőségét. Az ember egyedül marad, önérdek erősödik fel, a közérdek margóra szorul.
 • Mindannyian benne vagyunk a rendszerben, működtetjük.
 • A fenntarthatóság érdekében fontos a vállalati felelőség, az „alapállás", belülről kell fakadjon, nem függ a vállalat méretétől.
 • „Csak ott mennek jól a dolgok, ahol a szabó, a szappanfőző, a cukrász és mindenki más is meg van győződve róla, hogy az ő üzletén, az ő iparán fordul meg a nemzet sorsa." (Széchényi)
 • Adjunk értelmet vállalkozásunknak, legyen egy magasabb rendű cél!
 • A boldogság indexe az embereknek nem nő az egyre nagyobb vagyonnál.
 • „A polgár igényes puritanizmussal a szükségleteit maga határozza meg.", és nem a reklám, Győzike...
 • Én döntök így, hogy el fogom használni. legyen meg a képességünk a döntéshez, ez már egy boldogság!
 • Mesterséges környezetben szemetet termel és fogyaszt a társadalom. Méregdrága szintetikus vitaminokkal akarják helyrehozni, aztán mozgólépcsőn fitnesz, szobabicikli, ami nem megy sehova sem!
 • Nem a pénz, hanem az emberi kapcsolatok minősége teszi boldoggá az embert!
 • Tudósok megállapították azt az öt eszközt, ami biztos kiút ebből a válságból:

1. Jövőképalkotás – tudjam azt, hogy itt vagyok és hová akarok eljutni, van egy út.
2. Hálózatépítés – közösséget építeni.
3. Igazmondás – nincs idő arra, hogy hazugságokban keressük az igazságot.
4. Tanulás – tanulnunk kell a történelemből, hogy ne kövessük el azokat a hibákat újra.–Tanulnunk kell úgy élni, hogy ha megfosztanak bennünket a civilizáció vívmányaitól akkor is meg tudjunk élni.
5. Szeretet – csak azt tedd másnak, amit magadnak szeretnél

 • És mindez, nem kerül pénzbe! A kifejezéseket helyre kell tenni, hogy mi mit jelent valójában.
 • Fontos tudni: ami folyamatosan nő, el fog pusztulni a saját súlyától. Az ember se nő folyamatosan, fejlődik.
 • Fel kell vállalni , hogy másképp állunk hozzá, mint a többség. Nekünk a hatásra, a boldogságra kell törekedni. Lehet bátran odaállni, ahol kevesen vannak!
 • Csak azt megvenni, amire valóban szükség van.

A következő előadás: Hol szorít a cipő? – az ökológiai lábnyomról. Besenyei Mónika volt az előadó, a Követ Egyesülettől. Pár gondolat, kár, hogy nem lehet mindent ideírni!

 • Minden emberi tevékenység hatással van a környezetre!
 • Ökológiai lábnyom – mennyi helyet foglalunk, mekkora területet élünk összesen, fogyasztásunkkal. Kitöltöttünk egy tesztet, fogyasztásunk alapján és a legszerényebb fogyasztással is jóval többet fogyasztunk az egy főre eső részből, mint, ami jutna. A Föld már kölcsön ad, hitelben élünk.
 • Egy rossz rendszeren ne javítsunk, hanem csináljunk egy jó rendszert. Legyen mindennek a kimenete valaminek a bemenete, körforgás, mint a természetben.
 • Tévedés, ha azt hisszük, hogy a Földet tesszük tönkre. A Föld regenerálódik, mindegy neki, hogy velünk, vagy nélkülünk, de fennmarad. Mi fogunk elpusztulni, ha tönkre tesszük az életterünket.

Aztán sor került a pályázatokra. Mivel volt 6 pályázat, 6 részre osztódtunk, és így lehetőségünk nyílt tanulni pályázatot írni, azáltal, hogy mindegyik csapat elbírálhatott egy pályázatot, aztán megtudhattuk a szakvéleményt is ugyanarról a pályázatról. Egy percet sem lehetett unatkozni!

Vasárnap reggel, kint a fák között, (nagyon szép helyen voltunk!), meggyújtottuk az első adventi gyertyát a koszorún, énekelve, szép imagondolatokkal gazdagítva és persze Szeibert Andrást is felköszöntve indultunk neki az utolsó előadásnak.
Tóth Zoltán, a nagycsaládosok országos képviselője osztotta meg velünk, nagyon hangulatosan élete válságos pillanatait, ahol sok mindenben magamra találhattam. A kérdés, amire még mindig keresi a választ így hangzik: hogy kell elviselni férfiembernek, hogy kap valamit?! Aki tudja a válasz, megoszthatja velünk is, mert mi nem találtuk meg!
Most már csak a záró megosztás maradt hátra, közös szentmise, Szücs Attila atyával, aki a Partiumból jött át, hogy misézhessen nekünk, közös ebéd és hazautazás. Azt még meg kell, hogy említsem, a szentmisén Attila atya felkérte Andrást, hogy álljon ki és áldást adjon azoknak, akik nem áldoznak. Ez még meghittebbé és felemelőbbé tette a részvételt.
Úgy jöttem el, hogy én jövőre is ott szeretnék lenni!

Somogyi Marika

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Tarsoly 2020. június

Támogatóink:

A 2019-es jövedelemadója civilszervezetnek felajánlható 1%-ával 36 személy összesen 303318 forinttal támogatta Hálót.

Köszönjük.

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kedves látogatóink!
Három hónap kényszerű zárva tartás után 2020. június 15-tól megnyitjuk a Kolta Galériát, és Háló S4 termeiben újraindítjuk a programjainkat, a mindenkori előírásoknak megfelelően.

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2020.09.21. 17:45 Önismereti kortyoló

Részletek facebookon >>

 

2020.09.21. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Minden hétfőn, október 19-ig!

Hungarian Folk Singing Class

Részletek / More info >>

facebook >>

 

2020.09.21. 17:00 Bűvész Tanfolyam

Részletek fb >>

 

2020.09.22. 19:00 Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band

Részletek facebookon >>

 

2020.09.22. 17:00 HOMO LUDENS Társasjátékklub

Részletek facebookon >>

 

2020.09.23. 10:00 Rummikub klub

Részletek fb >>

 

2020.09.24. 10:00 Kulturális klub

Vendégünk: Egressy Zoltán

Részletek fb >>

 

2020.09.23. 17:30 Dúdoló

Dúdoló Navratil Andreával

Népdaléneklés Navratil Andrea népdalénekessel kéthetenként
A dalok jellemzően az évkör ünnepeihez, jeles napjaihoz kapcsolódnak. A Dúdoló nem merül ki a daltanulásban, Andrea ismerteti a dalok néprajzi hátterét, mesél az "adatközlő" mesterekről. A tanulás nyomtatott dalszövegek segítségével hallás után történik.

Ezer Ft részvételi hozzájárulást adomány formájában szívesen elfogadunk.

facebook esemény >>

 

2020.09.23. 18:00 T72 Részigazság klub

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, itt jelentkezzen: >>

A keresztény értelmiség dolga ma Magyarországon

A beszélgetés résztvevői:

Blackenstein Miklós atya,
és
Prőhle Gergely,
a Magyarországi Evangélikus Egyház országos főfelügyelője

A beszélgetést Sályi András vezeti

részletek a fb-on >>

A Háló és a 72 Tanítvány mozgalom közös rendezvénye

A korábbi klubestek videói visszanézhetők >>

 

 

2020.09.24. 16:30 Vadon virágai - Mozgásszínház

Közreműködik:
Színművésznő: Szilágyi Ágota
Színművész: Hajduk Károly, Jászai Mari-díjas színművész
Zenészek: Krum Enikő és Peltzer Ferenc
Dramaturg: Cseh Dávid
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Produkciós menedzser: Juhász Károly
Koreográfus, rendező: Blaskó Borbála

Részletek fb >>

 

2020.09.25. 19:00 Venezuelai zenei est

Catatumbo Ensamble, Alma Latina együttes, Caribien Soul duó

Részletek fb >>

 

2020.09.26. 19:00 Ady dalok

Krulik Zoltán és barátai, Makám együttes

Részletek facebookon >>

 

2020.09.28. 17:30 Népmeséink - Lelkünk tükrébe nézve

Sorozat a népmese kedvelőinek Szeibert András vezetésével

Részletek fb >>

 

2020.10.02. Kolta Galéria

Bege Nóra
Színek, sorsok
című fotókiállítása

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2020. október 2.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

Karantének

Rendhagyó Dudoló Navratil Andreával

Szentiván napján

12. rész >>

A nemzeti összetartozás évében, a trianoni békediktátum előestéjén

11. rész >>

Pünkösd hetében

10. rész >>

A méhek és a beporzó rovarok világnapján

9. rész >>

Szervác napján

8. rész >>

A Jászkun Redemptio, azaz a jászok és kunok szülőföld- és szabadságszeretetének emléknapján

7. rész >>

A tánc világnapján
4 falu, 4 dallam, 1 téma:
a szőlő

6. rész >>

Szent György napja előtt egy nappal
5 moldvai népdalt tanulunk

5. rész >>

Fehérhét

4. rész >>

Virágvasárnap és Nagyhét

1. rész >>

2. rész >>

3. rész >>

A Képmás magazin beszélgetése Navratil Andreával>>


Navratil Andrea írása a Háló lapjának, a Tarsoly-nak 2020.februári száma 4. oldalától olvasható.

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt a megújult első szám bemutatója.

A Tarsoly 2020-ban 3 alkalommal jelenik meg: februárban, júniusban és októberben.

A Tarsoly legújabb és néhány régebbi száma a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók