Találkozás, kapcsolat, közösség

Harmadízben került sor Párkányban Háló találkozóra, közel 100 résztvevővel. A nyitó szentmisét Blanckenstein Miklós atya mutatta be, koncelebráltak Burián László, Hlédik László, Magyar Károly és Vanda Károly. A találkozó mottójául Péter és Mária szavait választottuk: „Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás.” (Jn 6, 68), „Tegyetek meg mindent, amit mond! (Jn 2,5). Előadóink voltak Blanckenstein Miklós atya Esztergomból és Hlédik László atya Drégelypalánkról. Miklós atya segítségével átelmélkedtük: „Mi mozgatja a szívemet, mi tesz szabaddá?”. Hallhattunk a sok buktatóról, pótvallásról, melyekben nem Jézus a Megváltó, nem Ő adja a megoldáshoz a kulcsot (New Age). Elképzeléseinket az örök életről egyetlen lényeges pontra fókuszáltuk: „Ő, az Úr van ott!”, az Ő látása, a személyes találkozás Vele az egyetlen maradéktalan boldogság. László atya előadásával – többek közt – segített máriás lelkülettel szemlélni életünket, küldetésünket.
Nyolc kiscsoportban ajándékoztuk meg egymást figyelemmel, őszinte meglátásainkkal, tapasztalatainkkal. Köszönjük minden résztvevőnek, akik jelenlétükkel gazdagították a találkozót s azoknak is, akik a háttérben imáikkal segítették e nap sikeres megvalósítását.

Május 31-én, Szűz Mária Szeplőtelen Szíve ünnepén, a párkányi Szent Imre plébániatemplomban 90 régi hálós illetve újonnan „behálózott” vett részt a szentmisén, melyet Blanckenstein Miklós atya mutatott be. A szentmisét az antióchiások éneke gazdagította.
Mi, a párkányi Háló találkozó szervezői, már hónapok óta lelkesen készültünk erre a napra. Mosolyogva emlékeztünk a tavalyelőtti izgalmakra, ugyanis akkor szerveztünk először körzeti találkozót városunkban. Jó volt most megélni, milyen rugalmasan, könnyedén alakulnak a dolgok, nem kellett felsóhajtanunk: „Uram, nincs rá emberem.”. Bátorítottak a szenci, a losonci és a balassagyarmati találkozó résztvevői, akik már akkor jelezték: Viszontlátásra Párkányban!
A párkányi kultúrházban alig egy órán belül közel 100 jelentkezőt köszönthettünk, régieket, újakat egyaránt. A legfiatalabb résztvevő 13 éves volt, a legidősebb 88. életévét töltötte be. (Már aki vállalta korát, amit egy Háló találkozón igencsak nehéz meghatározni a ragyogó, örömteli arcokról. Többízben 30 felettieket „tuszkoltam” az ificsoportba, mert 18-nak néztem. Valószínűleg ezentúl a fiatalító hatás is az érveim között lesz, ha Háló találkozóra hívok valakit.)
A szentmise után Miklós atya előadását a templomban hallgattuk meg, majd kiscsoportos beszélgetésre, frissítőkre visszaballagtunk a kultúrházba. A találkozó témájának alfa és omegáját Mária és Péter szavai biztosították: „Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás.” (Jn 6, 68), „Tegyetek meg mindent, amit mond!” (Jn 2,5). Miklós atya lelket simogató gondolatai közül egy morzsányit szeretnék megosztani azokkal, akik nem jöhettek el. „Akihez tartozom, az vagyok.”, „Saját életedben találd meg az Urat!”. Sokféle irányzat igényli a vallásos külsőségeket, de Jézus kínálatát, az örök életet nem találhatjuk meg a pótvallásokban. Az elmélkedés bennem valamiféle ujjongást váltott ki: valóban, minden más eltörpül annak ígérete mellett, hogy az örök életben Istent szemtől szembe láthatjuk, Vele lehetünk!
Ebéd után került sor Hlédik atya előadására, mely segített abban, hogy Mária szemével, szívével próbáljuk alakítani életünket. A kiscsoportban bőven volt megbeszélnivaló!
Thuróczy Gyuri a tőle megszokott lendülettel, lelkesedéssel mutatta be a Hálót – nem tudom, mi a titka, hogy én pl. az utóbbi hat évben többször hallottam, mégis mindig rácsodálkozom, hogy nahát, de jó…! Egy kis műsorbetéttel tettünk (nem pontot!) …-ot a találkozó végére, azaz a folytatás reményével mondott köszönetet mindenkinek Romada Magdikánk, a mi kedves szóvivőnk. Taizei énekeket játszott Bartmann Stelka fuvolán, Benkó Zoltán szintetizátoron. Szulényi Valika Gárdonyi Géza: Írás a Bibliába című versével ajándékozott meg bennünket.
Az ároni áldás éneklésével búcsúztunk. Jó volt zárószóként leülni párkányi társaimmal, Tamás Balázzsal és Thuróczy Gyurival, s megbeszélni, hogy alakult a szervezés, milyen legyen a folytatás. Úgy érzem, a három párkányi találkozó az elmúlt három évben kötelez bennünket a negyedikre…stb.
Hiszed, nem hiszed, járj utána!!! Találkozzunk egy év múlva is Párkányban!

Gulyás Ágnes

 

A találkozóról készült képek a Képgalériában megtekinthetők.

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2020.02.29. 10:00 Ruhabörze

A meghirdetett
ruhabörze technikai

okok miatt elmarad!

facebook esemény >>

 

2020.03.02. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Hungarian Folk Singing Class

Részletek / More info >>

facebook >>

 

2020.03.04. 18:00 Ős-kép Szalon

Történelmi, vallástörténeti és irodalmi szalon

Vendégünk

Szakács Árpád

 

2020.03.04. 20:00 Szépszerével - moldvai és széki táncház

Gyulai Farkas (hegedű, ének), Sámsondi Gergely (koboz, cimbalom) Boskó András (kontra) és barátaik muzsikálnak
 

2020.03.05. 10:00-12:00 Kézműves foglalkozás korhatár nélkül

Széplaki Marika és Kómár Katalin vezetésével
Belépődíj nincs - helyette alkalmanként adományoddal segítheted a Háló közösséget.

Részletek és regisztráció lásd facebook esemény >>

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2020.03.05. 19:30 Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye (KMFT)

Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
minden hónap első csütörtökén

Szervező: a HÁLÓ IFI

facebook esemény >>

A Kossuth Rádió riportja a januári összejövetelről >>

 

2020.03.06. 19:00 Reneszánsz muzsika

Reneszánsz muzsika korhű öltözetben történelmi hangszerekkel

A Muscia Rediviva kamaraegyüttes koncertje

Részletek a facebookon >>

 

2020.03.06. Kolta Galéria

Kondor László
Leicával a frontvonalon
című fotókiállítása

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2020. március 6.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2020.03.10. 19:00 Háló Jazz Klub

facebook esemény >>

Sorozatszerkesztő: Deseő Csaba

Helyfoglalás érkezési sorrendben

Háló Jazz Klub minden hónap második keddjén!

Eddigi klubestjeink >>

 

2020.03.11. 17:30 Dúdoló

Dúdoló Navratil Andreával

Népdaléneklés Navratil Andrea népdalénekessel kéthetenként
A dalok jellemzően az évkör ünnepeihez, jeles napjaihoz kapcsolódnak. A Dúdoló nem merül ki a daltanulásban, Andrea ismerteti a dalok néprajzi hátterét, mesél az "adatközlő" mesterekről. A tanulás nyomtatott dalszövegek segítségével hallás után történik.

Ezer Ft részvételi hozzájárulást adomány formájában szívesen elfogadunk.

facebook esemény >>

 

2020.03.17. 18:00 Lélek-jelenlét

Irodalomterápiás beszélgetés párkeresőknek

Következő foglalkozások időpontja:
április 21., május 19. 18:00-20:00
Vezeti: dr. Eigner Judit, biblioterapeuta
Belépő: 500 Ft
Jelentkezés, regisztráció:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Részletek >>

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt a megújult első szám bemutatója..

A Tarsoly legújabb és néhány régebbi száma a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók