Találkozás, kapcsolat, közösség

Kedves Testvéreim! Ismét hazatértem oda, ahonnan elindultam , azaz Csíksomlyóra, a találkozóra . Miért is fontos nekem? Hát, mert itt kezdtem el hálózni, illetve az ifjúsági találkozóról való hazatéréskor fogalmazódott meg bennem az, hogy Szilágysomlyón is próbáljak embereket behálózni, illetve eleget tenni az egyetemes apostoli küldetésnek.
 

Csütörtök este minden szükséges dolgot becsomagoltam. Reggel, mikor felkeltem, nagyon izgatott voltam és az irodában nagy nyugtalanság fogott el, mert az idő alig akart telni, minden egyes perc, mintha több mint 60 másodpercből állt volna. De eljött az indulás ideje és nagy öröm és boldogság töltött el, mikor beültem a kocsiba, bekapcsoltam az övet, és elindultam. Egész Kolozsvárig minden rendben volt, ott ért az első negatív meglepetés. A kocsinál műszaki gondok akadtak. Felhívtam egy szerelő barátomat, aki mondta, hogy egy órát várjak, és aztán tegyem, amit mond, és majd aztán kiderül, hogy folytathatom-e az utam. Míg ültem, az egy óra alatt az út szélén éreztem azt, hogy a kocsi nem adhatja fel a szolgálatot, hisz nekem meg kell érkeznem Csíksomlyóra, mert ugye „hazatérek”, hisz a már szájról szájra terjedő monda is azt tartja, miszerint a csíksomlyói Szűz Anya minden gyermekét hazavárja. Teljes mértékben éreztem, és a szívem is azt dobogta, hogy engem is hazavár, és hittem, hogy újból folytathatom az utam a cél felé. Elővettem a rózsafűzért, és imádkoztam. Aztán egy óra elteltével felhívtam a szerelőt, aki elmondta, mit és hogyan tegyek. Az autó beindult. Mondta, hogy a következő városban, azaz Tordán álljak meg, és ellenőrizzem le a kocsit, nehogy gond legyen. Hála Istennek Tordán minden úgy működött, mint azelőtt, így tehát az egy órás megszakítás után ismét folytattam az utam. (Ma viszont bevittem a kocsit a szervizbe.) Mikor leérkeztem Szovátára, rossz idő kapott el, esett az eső, jött a jég, a látási viszonyok is rosszak voltak, de annak ellenére, hogy az eső rendíthetetlenül esett, de én is meg rendíthetetlenül haladtam tovább. Hála Istennek a 400 km-t végül este 20.45-kor teljesítettem.
Örömmel fogadtak megérkezésemkor. Sajnos egy kicsit elkéstem, mert nem értem el a kezdeti programokat, de igyekeztem gyorsan bekapcsolódni. 21.15-kor kezdődött Szvorák Kati Kodály és Liszt-díjas népdalénekes koncertje. Hát, mikor vége lett a csodálatos műsornak, éreztem, hogy kezdek ráhangolódni a találkozóra. Úgy lelki, mint magyar nemzeti öntudatomnak kalóriában gazdag táplálékot nyújtott. Ennek végezetével én is kaptam szobát méghozzá a 212-est. Sokat nem is tétováztam, tisztálkodtam és lepihentem, és amint a Zsoltáros írja a Szentírásban, testem reménységben elpihent. Illetve nem csak reménységben mert tudtam, hogy szép nap elé nézek.
Reggel mesemondó mókamester Misi ébresztette humoros módon a társaságot. A reggeli készülődés után jött a reggeli lelki táplálék, illetve azt követően pedig a testi táplálék. A reggeli után következett az első előadás, melyet Jitianu Liviu (Jiti) teológiai professzor tartott, aki kedvenc professzoraim közzé tartozik kiemelkedő bölcsessége miatt. Tudni kell róla, és ő is kiemelte, hogy előadásában nem azért használ idegen szavakat, mert ezzel kevélykedni akarna, hanem hogy tanuljunk és hogy más alkalommal ne legyen számunkra idegen egy-egy szakszó. Csodálatos volt az előadása, hisz ismét beindította az emberek gondolkodását. Hisz ő az egyetemen mindig arra buzdított mindenkit, hogy merjen gondolkodni. Azt gondolom, hogy aki odafigyelt, az sok mindenen elgondolkozhatott. Imáinkban kérjük Istent, hogy számos ilyen emberrel ajándékozzon meg minket, melyek a népnek úgy hitbeli mint nemzeti öntudatát erősítheti illetve növelheti.
Előadása után jött a kiscsoportos beszélgetés, ami ismét kellemesen telt, mert új embereket tudtam megismerni, illetve új látásmódokat megtapasztalni. A sok agyalás után ismét jött a testi táplálék, az ebéd. Ebéd után volt szieszta, azt követően jött az érsek úr előadása, illetve utána következett egy kerekasztal beszélgetés. A sok tudományos előadást a Szentegyházi Gyermekfilharmónia tette könnyeddé. A fantasztikus műsort érseki mise követte. Miután a lelki táplálék megvolt, ismét a testi táplálkozás következett. Vacsora után pedig ismét a jó hangulaté volt a főszerep, mely a népdaléneklésben nyilvánult meg, illetve azt követte a már ismert Dj Szabi bulija. A buli alatt fogyasztani lehetett zsíroskenyeret, na és a hagyma sem hiányozhatott. A buli eléggé elhúzódott, hiszen a társaság jól érezte magát.
Vasárnap reggel, szombathoz képest fél órával később volt az ébresztő, mely ismét nagyon kellemes volt, hisz éneklés közepette ébredtem, ébredt a társaság. Az ébresztőt az áhitat, majd pedig a kiértékelés és a jövőbeli tervek megbeszélése követte. Így lassan-lassan a vége fele érkeztünk, hisz ez után következett a záró szentmise majd a záró ebéd. Másoknál jött az elköszönés, amit én nem szeretek, hanem inkább csak köszöntem, mert remélem a mihamarabbi viszontlátást.
Ismét új barátságokra tettem szert, új szemléletmódokat tapasztalhattam. Lelkileg-szellemileg sokkal gazdagabb lettem. Megerősödtem abban a hitben, hogy továbbra is maradjak állhatatos, és küzdjek a hitemért és magyarságomért, illetve másoknak is tudjak segítségére lenni az épülésében.
Hiszem és tudom, hogy Isten mindenkit több talentummal is megáldott, a probléma csak ott van, hogy az ember sok esetben lusta és nem akarja kibányászni önmagából a kincseket, illetve fél a kihívásoktól.
Isten áldjon mindnyájunkat!
 

Józsa Nándor Lóránd

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Tarsoly 2020. június

Támogatóink:

A 2019-es jövedelemadója civilszervezetnek felajánlható 1%-ával 36 személy összesen 303318 forinttal támogatta Hálót.

Köszönjük.

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kedves látogatóink!
Három hónap kényszerű zárva tartás után 2020. június 15-tól megnyitjuk a Kolta Galériát, és Háló S4 termeiben újraindítjuk a programjainkat, a mindenkori előírásoknak megfelelően.

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2020.09.21. 17:45 Önismereti kortyoló

Részletek facebookon >>

 

2020.09.21. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Minden hétfőn, október 19-ig!

Hungarian Folk Singing Class

Részletek / More info >>

facebook >>

 

2020.09.21. 17:00 Bűvész Tanfolyam

Részletek fb >>

 

2020.09.22. 19:00 Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band

Részletek facebookon >>

 

2020.09.22. 17:00 HOMO LUDENS Társasjátékklub

Részletek facebookon >>

 

2020.09.23. 10:00 Rummikub klub

Részletek fb >>

 

2020.09.24. 10:00 Kulturális klub

Vendégünk: Egressy Zoltán

Részletek fb >>

 

2020.09.23. 17:30 Dúdoló

Dúdoló Navratil Andreával

Népdaléneklés Navratil Andrea népdalénekessel kéthetenként
A dalok jellemzően az évkör ünnepeihez, jeles napjaihoz kapcsolódnak. A Dúdoló nem merül ki a daltanulásban, Andrea ismerteti a dalok néprajzi hátterét, mesél az "adatközlő" mesterekről. A tanulás nyomtatott dalszövegek segítségével hallás után történik.

Ezer Ft részvételi hozzájárulást adomány formájában szívesen elfogadunk.

facebook esemény >>

 

2020.09.23. 18:00 T72 Részigazság klub

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, itt jelentkezzen: >>

A keresztény értelmiség dolga ma Magyarországon

A beszélgetés résztvevői:

Blackenstein Miklós atya,
és
Prőhle Gergely,
a Magyarországi Evangélikus Egyház országos főfelügyelője

A beszélgetést Sályi András vezeti

részletek a fb-on >>

A Háló és a 72 Tanítvány mozgalom közös rendezvénye

A korábbi klubestek videói visszanézhetők >>

 

 

2020.09.24. 16:30 Vadon virágai - Mozgásszínház

Közreműködik:
Színművésznő: Szilágyi Ágota
Színművész: Hajduk Károly, Jászai Mari-díjas színművész
Zenészek: Krum Enikő és Peltzer Ferenc
Dramaturg: Cseh Dávid
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Produkciós menedzser: Juhász Károly
Koreográfus, rendező: Blaskó Borbála

Részletek fb >>

 

2020.09.25. 19:00 Venezuelai zenei est

Catatumbo Ensamble, Alma Latina együttes, Caribien Soul duó

Részletek fb >>

 

2020.09.26. 19:00 Ady dalok

Krulik Zoltán és barátai, Makám együttes

Részletek facebookon >>

 

2020.09.28. 17:30 Népmeséink - Lelkünk tükrébe nézve

Sorozat a népmese kedvelőinek Szeibert András vezetésével

Részletek fb >>

 

2020.10.02. Kolta Galéria

Bege Nóra
Színek, sorsok
című fotókiállítása

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2020. október 2.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

Karantének

Rendhagyó Dudoló Navratil Andreával

Szentiván napján

12. rész >>

A nemzeti összetartozás évében, a trianoni békediktátum előestéjén

11. rész >>

Pünkösd hetében

10. rész >>

A méhek és a beporzó rovarok világnapján

9. rész >>

Szervác napján

8. rész >>

A Jászkun Redemptio, azaz a jászok és kunok szülőföld- és szabadságszeretetének emléknapján

7. rész >>

A tánc világnapján
4 falu, 4 dallam, 1 téma:
a szőlő

6. rész >>

Szent György napja előtt egy nappal
5 moldvai népdalt tanulunk

5. rész >>

Fehérhét

4. rész >>

Virágvasárnap és Nagyhét

1. rész >>

2. rész >>

3. rész >>

A Képmás magazin beszélgetése Navratil Andreával>>


Navratil Andrea írása a Háló lapjának, a Tarsoly-nak 2020.februári száma 4. oldalától olvasható.

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt a megújult első szám bemutatója.

A Tarsoly 2020-ban 3 alkalommal jelenik meg: februárban, júniusban és októberben.

A Tarsoly legújabb és néhány régebbi száma a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók