Találkozás, kapcsolat, közösség

2010. január 26-án 19:00 - HÁLÓ Klub - Népzene

Régi rege, régi törvény
- Dél-dunántúli népzene

Nyitrai Mariann - ének
Dsupin Pál - furulyák, duda
Juhász Zoltán - furulyák, dudaA három zenészt a régi magyar népzene szeretete és hiteles tolmácsolásának igénye fűzi össze barátokká. Ezen belül is különösen vonzódnak a Dél-Dunántúl igen régi, különleges dallamainak, a vidékre jellemző régi pásztorhangszereknek, így pl. a hosszúfurulyának és a dudának sajátos zenei világához. Elsősorban ezt a világot szeretnék bemutatni a koncert során.

Nyitrai Mariann a Tolna megyei Bonyhádon született, bukovinai székely családban. Zenei környezetben nőtt fel, hiszen a család Andrásfalváról származó női ágának tagjai mulatságokon és munka közben sokat énekeltek, hadikfalvi származású édesapja pedig lakodalmakban muzsikált. Gimnazistaként kórusban énekelt, a népzenével, népi énekkel pedig a szekszárdi tanítóképzőben, később pedig a Pécsi Tudományegyetemen találkozott, ahol néprajz szakot végzett. Az egyetemi évek alatt cserediákként egy évig Kolozsváron tanult. Hazatérése után a pécsi Zengő Együttes énekese lett. A kalotaszegi az első zenei anyanyelv, amelyet elsajátított, a kőrösfői Ambrus Sándorné Márton Kata énekei révén. Ekkor ismerte fel, hogy "nem reprodukálni kell az idős hagyományőrzők énekeit, hanem megtanulni azokat a struktúrákat, amelyeken belül ők mozognak, hiszen például anya-lánya is másként énekel" - vallja Nyitrai Marianna. Meghatározó élményt jelentett számára később a budapesti Egyszólam együttesben végzett munka, mint fogalmazott: Berecz András "tette útra". Nemcsak az erdélyi népzenét - a Kis-Küküllő-vidéki, mezőségi, kalotaszegi muzsikát - ismerte meg behatóan, de a somogyi vokális kultúrát is; a délszláv kultúra szintén foglalkoztatja, ezt macedóniai, szerb-montenegrói, bulgáriai, törökországi tanulmányútjai jelzik.

Dsupin Pál zenész, főiskolai zenetanár. 20 éve foglalkozik népzenével. A pásztor furulyákon, dudán és tárogatón megszólaló zenei hagyomány kiemelkedő képességű tolmácsolója. Rendszeres gyűjtője a magyar pásztorok zenei hagyományának. A régi pásztorhangszerek készítése terén - pl. a hosszúfurulya készítésének újrafelfedezésével - egyedülálló rekonstrukciós munkát végzett. Számos CD mellett részt vett az Egyszólam együttes "Ég felettünk, ég alattunk" és "Zöld erdőben táncolnak" c. lemezeinek megalkotásában.

Juhász Zoltán, aki a civil életben kutatómérnök, a népi fúvós hangszerek megszállottja. Még egyetemistaként lett a táncházas zenész-társadalom tagja. A magyar pásztorság hangszeres és énekes zenei hagyományának szenvedélyes kutatója, előadója, tanítója. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszékének és az Óbudai Népzenei Iskola oktatója. Gyűjtőmunkája mellett "Furulyaiskola" címmel kiadványsorozatot is készített, melynek egyes köteteiben Magyarország tájegységeinek muzsikáját adta közre. Emellett Pál Pista bácsi zenei örökségét külön kiadványban "Az utolsó dudás" címmel hangzómelléklettel ellátva jelentette meg. Kutatóként öbb mint tíz éve foglalkozik a népzene rejtett összefüggéseinek számítógépes vizsgálatával, modellezésével, mely munka összefoglaló tanulmánykötete a "A zene ősnyelve" című könyve. Az Egyszólam együttes alapító muzsikusa.

Honlap:

Kóstoló: http://www.halo.hu/media/hangtar/10-01-26-edesanyam-nyitrai.mp3Februártól "negyedik kedd": népzene, népmese a HÁLÓban

Februártól újabb zenei stílussal lett gazdagabb a HÁLÓ Klub. A már harmadik évadját kezdő "harmadik kedd" (énekelt versek), a második évadját kezdő "első kedd" (kamarazene) és a tavaly októberben indult "másodki kedd" (jazz a HÁLÓban) mellett beindítottuk a "negyedik keddet", a népzene, népmese műfajban. Igy lett teljes a HÁLÓ zenei kínálata. Ha kedd, akkor koncert a HÁLÓban! (kamarazene, jazz, énekelt versek, népzene)

Ezeken az estéken a HÁLÓ Klubban már megszokott módon lesz bemutatva a népzene, népmese neves előadók segítségével. (koncert - barátkozós szünet - beszélgetés az előadóművészekkel)
Minden koncerten daltanulás, közös éneklés!
A sorozat szerkesztője és házigazdája Navratil Andrea, a KOBZOS együttes énekese.

Eddigi fellépőink: Zurgó, Egyszólam, Berecz András, Kobzos együttes, Vándor Vokál, Pál Pista bácsi és Juhász Zoltán, a Téka együttes, a Mentés Másként Trió, Terescsik Eszter és a Kobzos együttes.Belépődíj:
1200Ft (ingyenes klubtagságival: 600Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 500Ft)

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2019.12.05. 19:30 Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye (KMFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.12.06. 18:00 Társasjátékest

Társszervező a Mentál Sarok

Mikulásnapi társasjátékest

Részletek és jelentkezés >>

 

2019.12.07. 16:00 Jótékonysági festményárverés

 

2019.12.07. 20:00 Bányavakság

A nagykikindai
Egység Művelődési Egyesület
József Attila Színtársulatának
vendégelőadása Budapesten

A költségek fedezésére 1000 Ft/fő adományt örömmel elfogadunk.

 

2019.12.09. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Hungarian Folk Singing Class held in English

 

2019.12.10. 19:00 Háló Jazz Klub

A Benkó Dixieland együttes koncertje

Sorozatszerkesztő: Deseő Csaba

Fb esemény >>

Helyfoglalás érkezési sorrendben

Háló Jazz Klub minden hónap második keddjén!

Eddigi klubestjeink >>

 

2019.12.11. 18:00 Kolta Galéria - Kiállítás megnyitó

Gaál Zoltán
Kék szemmel
című fotókiállításának megnyitója

Kerékgyártó György újságíró
beszélget az alkotóval

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2020. január 17.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2019.12.17. 18:00 Lélek-jelenlét

Irodalomterápiás beszélgetés párkeresőknek

A foglalkozások időpontja:
november 26., december 17. 18:00-20:00
Vezeti: dr. Eigner Judit, biblioterapeuta
Belépő: 500 Ft
Jelentkezés, regisztráció:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Részletek >>

 

2019.12.20. 18:00 A Budapesti Székely Kör karácsonyi estje

 

2019.12.21. 10:00 Adventi családi játszóház

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az első szám bemutatója, a táborozók a kezükbe vehették és olvashatták 32 oldalon.
Megjelent a 2., novemberi szám is, 48 oldalon. Szeibert András portyáján Erdélybe is eljutott.
Néhány régebbi számal együtt a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók