Találkozás, kapcsolat, közösség

November 24-én 19:00 - HÁLÓ Klub - Népzene

Égig érő énekek - a Mentés Másként Trió koncertje

Ivánovits Tünde - ének, dob
Fábri Géza - koboz, ének
Lipták Dániel - hegedű

Közreműködnek a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Mester Tanoda művészeti iskolájának növendékei

Kájoni János énekek, moldvai, bukovinai, történeti zene, megzenésített Nagy László-versekSokszor nehéz megítélni, autentikus népzenét játszunk-e, vagy valami mást. Mindenképpen a bartóki tiszta forrásból merítünk, de érezzük, hozzá is kell töltenünk e forráshoz, hogy élő víz maradhasson. Népzenei hagyományunkból számunkra legfontosabb a moldvai falusi zene gyűjtése és éltetése – táncházban, koncerteken és tanítványaink révén is. A hagyományt tisztelni, ugyanakkor saját belső élménnyé élni át, s így akarva-akaratlan „kortárs” zenét alkotni: e kettősséggel vetünk számot. Ez a gondolat itt-ott más utakat jelöl ki számunkra, mint az úgynevezett világzenék klasszikus vagy divatos áramlatai. A népi dallam-remekmű nem tűri, hogy tőle idegen, sematikus harmóniák, túladagolt ritmusok vagy hatásvadász koncepciók kiszolgálójává tegyék. Feldolgozásainkban a dallamot nem csupán önmagában akarjuk felhasználni, hanem a szűkebb-tágabb keretét adó hagyományvilággal együtt minél mélyebben megismerni, s ennek megfelelően gondolni tovább. Egyszerű eszközeinket gondosan kihasználva keltjük új életre a hagyományos muzsikát. Így nem csupán a népzene és a népköltészet múltbeli életéről kapunk képet, hanem azok ma is ható varázserejéről, örök aktualitásáról.

Koncertünk első felében tanítványainkkal, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Mester Tanoda művészeti iskolájának növendékeivel részleteket adunk elő Kájoni-mise c. összeállításunkból. A liturgikus énekfüzér Kájoni János 17. századi csíksomlyói szerzetes énekeskönyvén alapul. Kájoni maga is működött Moldvában, s gyűjteményének több száz éves példányait a moldvai magyarok a mai napig használják anyanyelvű hitéletük hagyományos (azaz illegális) alkalmain. Így természetes módon adódott, hogy a Kájoni-énekekhez moldvai népi dallamokat is társítottunk, s hogy ez az újraénekelt zene ugyanabból az egyszerűségből nyeri erejét, mint a népdal. A zenekart nemcsak népzenész (hegedűs, énekes, kobzos) tanítványaink alkotják, hanem néhány gitáros növendék is, tanárukkal, Szalkai Sándorral.

A koncert második felében a Mentés Másként Trió lép fel. A moldvai muzsika mellett bukovinai táncdallamok, történeti énekek, valamint megzenésített Nagy László-versek is fölcsendülnek.

Honlap: http://www.mentesmaskent.hu

Video: http://www.youtube.com/watch?v=_qsp5Yoed-IFebruártól "negyedik kedd": új sorozat: népzene, népmese a HÁLÓban

Februártól újabb zenei stílussal lett gazdagabb a HÁLÓ Klub. A már harmadik évadját kezdő "harmadik kedd" (énekelt versek), a második évadját kezdő "első kedd" (kamarazene) és a tavaly októberben indult "másodki kedd" (jazz a HÁLÓban) mellett beindítottuk a "negyedik keddet", a népzene, népmese műfajban. Igy lett teljes a HÁLÓ zenei kínálata. Ha kedd, akkor koncert a HÁLÓban! (kamarazene, jazz, énekelt versek, népzene)

Ezeken az estéken a HÁLÓ Klubban már megszokott módon lesz bemutatva a népzene, népmese neves előadók segítségével. (koncert - barátkozós szünet - beszélgetés az előadóművészekkel)
Minden koncerten daltanulás, közös éneklés!
A sorozat szerkesztője és házigazdája Navratil Andrea, a KOBZOS együttes énekese.

Eddigi fellépőink: Zurgó, Egyszólam, Berecz András, Kobzos együttes, Vándor Vokál, Pál Pista bácsi és Juhász Zoltán, Téka együttes.Belépődíj:
1200Ft (ingyenes klubtagságival: 600Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 500Ft)

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!

Kérjük, támogassa az európai kezdeményezést!

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

Nyári szünet az S4-ben

Augusztus 31.-ig szünetelnek az S4 nyilvános rendezvényei.
Augusztus végétől folytatódnak a megszokott állandó programjaink: Háló Jazz Klub, Kolta Galéria, Részigazság Klub, Dúdoló, Kertész Nótakör, Kézműves Kör, HTFT, az Albinoni Kamarazenekar koncertjei és bizonyára lesznek újak is. Szeptemberben, akárcsak tavaly, idén is lesznek Ars Sacra Fesztivál programjaink.

A szezonzáró 102. Háló Jazz Klubról írás jelent meg a magyarjazz.hu portálon.

A Kézműves Kör tagjai nyáron is találkoznak, a fotó a Pesti Vigadó tetőteraszán készült, együtt mentek kiállítást megtekinteni.

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma várhatóan az év végén fog megjelenni.

 

2019.08.31. 19:00 Az Albinoni Kamarazenekar koncertje

Belépő: legalább 500 Ft/fő adomány, amelyet a Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 fenntartására fordítunk

 

2019.09.05. 19:30 Határon túli fiatalok találkozóhelye (HTFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.09.14. 19:30 Ars Sacra Fesztivál

"Azt hiszem" összművészeti előadás Pilinszky János írásai nyomán - Bemutató

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.15. 19:00 Ars Sacra Fesztivál

Szeretetnyelv

Előadják: Kéri Kitty színművésznő és Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója
Írta és szerkesztette: Miklya Luzsányi Mónika

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.16. 19:00 Ars Sacra Fesztivál

Ádám és Éva (stand-up comedy/egyszemélyes vígjáték a férfi-női kapcsolatokról)
Mi történik, ha összeeresztjük a nőt és a férfit? Végigkövetjük Ádám és Éva mindennapjait, és a közeljövőbe is fogunk időutazni. Terítékre kerül a kommunikáció, agyműködés, nemi szerepek. Az előadás ötvözi a pszichológia eredményeit számos közéleti és kultúrtörténeti utalással. Előadja:Benedek Zalán

15+ korosztálynak!

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben >>

 

2019.09.18. 19:00 Ars Sacra

Robi Lakatos és együttese
koncert

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.20. 19:00 Ars Sacra

Majoros Áron Zsolt szobrászművész és Mayer Éva grafikusművész, egy fiatal házaspár beszél Istenről, hivatásról, művészetről, családról...
Beszélgetőtárs Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók