Találkozás, kapcsolat, közösségTábor 2010.


"Tiszteld a múltad és add tovább" (Kőrösi Csoma Sándor) 
 
Hagyományaink - Háló tábor a Vekeri-tónál
 
2010. július 18-25.
 Mintha elfelejtettük volna azt a velünk született képességet, hogy egységben lássuk a világot.
Kedves Háló-Társunk, egy csónakban evezünk, hívunk, hogy segíts húzni velünk az evezőt! Közös nagy öröm lenne, ha régiótokban felkutatnátok és elhoznátok a vidéketekre jellemző népszokásokat. Mivel hagyományrendszerünk nagyon bőséges, úgy gondoltuk, segítünk azzal, hogy minden régióhoz kötünk egy ünnepet, az év szakaszára jellemző szokást.

Gazdagságunkhoz mérten mozgalmasnak ígérkezik az idei tábor. Alkalmunk lesz ilyen-olyan mesterséget kipróbálni, de a régi és új idők sportja sem fog hiányozni.

Népszokásaink, népmeséink küldetése mindig is az volt, hogy nőket, férfiakat eligazítsanak az élet nehézségeiben. Vajon nem azért járunk-e be a mai világban, annyi tévutat, mert elfelejtettük ezeket?

Járuljunk hát hozzá ezzel a táborral is, hogy egységben lássuk a világot!

Szeretettel: a ceremóniamesterek (a partiumi bogozók)


Fényképek:

A táborban sokan fényképeztek. A képek közül külön kiemeltük azokat, amelyeket Palkovics Sándor készített. Ő időt és fáradságot nem kimélve folyamatosan fotózta és filmezte a tábor programjait. Jó szemmel észrevett és elkapott sok-sok szép pillanatot. Az ő képeit és látásmódját amolyan hálós vizuális etalonnak tekintjük. Képsorozata végigvisz a tábor kezdetétől a végéig.

Még több kép:

A képekből tematikus válogatást is készítettünk. Ezek egy-egy hálós régió napja, altáborok, sport, a nagy sátor eseményei (előadások, szentmisék, nyító és záróünnepség), ill. egyéb programok (hangversenyek, táncház, kirándulás, lovasíjászok és barantások bemutatója).
 
A magyaroszági hálosoknak a Hortobágy közelsége adta az ötletet a programjukhoz. Zene, tánc és konyhaművészet. A zenét a pásztorélettel kapcsolatos népdalok, a táncot a pásztorok botos tánca, a gasztronomiát, bár a pusztában ezt a szót biztos nem használták, a tábortűz mellett a kondérokban készült pörkölt jelentette.
A fotók itt tekinthetők meg>>

A partiumi hálósok régiós napjukon esküvőt és lakodalmat játszottak partiumi módra, a tábor teljes ideje alatt pedig népi iparművészek munkáit mutatták be. A nagyszalontaiak segítségével bárki maga is kipróbálhatta a tojásfestést, a szalmafigurák készítését és a szővést. A tábor 7 napja alatt a szövőszéken egy 7 méteres rongyszönyeget szöttek, amit a budapesti Háló Közösségi Központnak ajándékoztak. Bár a tábor Debrecen mellett volt a tábor szervezője és házigazdája a partiumi hálós régió volt. A nyitó nap délelőttjén elsőnek érkeztek a táborba, hogy fogadják az este érkező többieket. A táborban ekkor még jelen voltak egy egészen más rendezvény résztvevői. Közülük egy gazember ellopta Somogyi Marikának az esküvőn viselni kívánt szatmári népviseletét. Ezért láthatjuk az esküvői képeken Marikát "civil ruhában". Marika a táborainkba mindig hozza gyönyörű szatmári és erdélyi ruháit. Ezért a tettünk a képsorozat végére 3, a képarchivumunkból kikeresett a két évvel ezelőtti táborban Marikáról készült képet.
A fotók itt tekinthetők meg>>

A kárpátaljai hálósok régiós napjukon a szüreti mulatságaik hagyományait elevenítették meg.
A fotók itt tekinthetők meg>>

A felvidéki hálósok régiós napjukon bemutatták a felvidéki farsangbúcsúztatót, a dőrejárást.
A fotók itt tekinthetők meg>>

A délvidéki hálósok július első vagy második vasárnapján évről évre összejönnek hálós szentmisére és találkozóra Aracson az Árpád-kori romtemplomnál. Régiós napjukon az aracsi pusztatemplomhoz füzödő Szent István legendát vitték színpadra.
A fotók itt tekinthetők meg>>

Az erdélyi hálósok vérbő szekély komédiázással idézték meg a farsang kezdetét. A kitömött bábut a bolondozás végén elégették az esti tábortűznél.
A fotók itt tekinthetők meg>>

Háló és háló. Minden tábori sportversenyen a Hálón kivül szükség volt még egy, esetleg még két halóra. Az elöbbiekhez a pingpong és a röplabda, az utóbbiak közé a kosár- és kézilabda, illetve a foci tartozott. A drukkerek tették a férfi focit a leghangosabb sporteseménnyé. Ugyanúgy mint tavaly most is Erdély A csapata és Kárpátalja vívta a döntőt. Erdély A csapatának a két évvel ezelött még az akkori csoportmérközések óta tartó veretlenségi sorozata most sem szakadt meg, ezért zsinórban harmadszor vihetik haza egy évig örízni a vándor kupát. Mig a férfi focinál régiós válogattak küzdtek meg egymással, addig a többi sportág a "klubcsapatok" küzdelme volt. A kézilabda bajnokságot egy család, az Esztergomban élő Tamás család csapata nyerte.
A fotók itt tekinthetők meg>>

A tábor lakóinak életkoruktól függően 4 altábor kinált programokat. A picinyek és kisgyerekek a Forrás, a gyerekek és a kiskamaszok a Patak, a felnőtt ifjúság a Folyó, a felnöttek pedig a Tenger altábor programjaiban vettek részt.
A fotók a Forrás altáborból >>
A fotók a Patak altáborból >>
A fotók a Folyó altáborból >>
A fotók a Tenger altáborból >>

A nagy sátor eseményeiről, az előadásokról, a szentmisékről, a nyító és záróünnepségről készült képek
itt tekinthetők meg >>

Az egyéb programokról (hangversenyek, táncház, kirándulás, lovasíjászok és barantások bemutatója) készült képek
itt tekinthetők meg >>

Előadások:
 
Írások:
Háló a Vekeri-tónál (Orosz Rita írása az Új Ember számára)

A közel húsz éve működő egyesületet sokan ismerik és szeretik. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által jogilag jóváhagyott és támogatott szervezet célja a Kárpát-medencei katolikus közösségek közötti hídépítés. A Háló találkozási lehetőséget nyújt személyek, még inkább közösségek, különböző lelkiségek számára.

2010-ben kapcsolataink mélyítésére a leghosszabb alkalmat az a tábor nyújtotta, amelyet a Debrecen közelében élvezhettünk a múlt héten. Mitől volt más ez a pár nap, mint bármely másik üdülés? Arcot kapott a Kárpát-medence. Felvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, vajdasági és magyarországi katolikus családok nyaraltak együtt. Háromszáznyolcvan résztvevő szánt egy-egy délelőttöt előadásokra, kiscsoportos megbeszélésre, imára. Ezek mindegyike a mózesi parancsok köré épült. A felnőtt altábor (Tenger) lelkiismeretvizsgálattal hallgatta, az ifjúság (Folyó) kritikával, ugyanakkor kifejezve: óriási szükségük van a szabályozottságra, a mihez tartásra. Közben gyermekeink (Patak-altábor) játékos formában tanulták Isten kéréseit.

Időnk többi részében tájegységeinkre jellemző hagyományokat ismertünk meg, nagyon sok népdalt énekeltünk, táncoltunk, sportoltunk, íjászkodtunk, fürödtünk, gyalogtúráztunk... Felsorolhatatlan a sokrétű tevékenység. Azonban a péntek esténket kiemelem. Már a délutáni órák is azt szolgálták, hogy magunkba nézzünk, csendesedjünk. Vacsora után mintha kiürült volna a terület? Csak az ismétlődő taizei dallamok érlelték bűnbánattartásunkat. Minden gyónó kis mécsessel tért vissza a feloldozás után ? látványnak sem volt utolsó a sokasodó, kereszt formát öltő láng.

Biztos vagyok benne, hogy sokan támogatták imáikkal táborunkat. Másképp a szervezési hiányosságokon és egyéb problémákon nem sikerült volna gyorsan, szinte zökkenőmentesen átlépni. Egy helyi dolgozótól elismerő szavakat is kaptunk: "Nem hittem, hogy 400 embert ilyen fegyelmezetten lehet mozgatni!" Pedig az idősek itt is lassan bandukoltak a türelmetlen fiatalok előtt a zuhanyozóba, a picik miatt időben kellett takarodót fújni. Az iskolások hangosak voltak, a tinik határokat feszegetők. Még az egyébként kötelességtudó anyukák is szívesen váltották néha a tábori programot medencés lubickolásra (mentségükre: rekkenő volt a hőség).

Talán ez a legjobb az egészben: két lábbal a földön járó, egészséges gondolkodású családok között lenni. Akikkel éppúgy szeretünk beszélgetni, mint röplabdázni. Szívesen imádkozunk minden nap (szentmisében is), és este örömmel iszunk meg együtt egy-két sört. Mély tisztelettel hallgatjuk egymást és tanulunk egymás életéből. Sosem marad el a humor. Gazdagodunk egymás tapasztalataiból. Ugyanazzal a lelkesedéssel énekeljük a nyugati, mint a keleti rítus katolikus imáit. Mindannyian értéknek tartjuk életünkben, hogy a Háló-rendezvényeken görög és római katolikus atyákkal együtt lehetünk a liturgiákon.

Olyan élmény birtokosai vagyunk, ami kötelez is bennünket: Apostolokká kell válnunk!


Jeles napok a Háló táborban  (Margitfalvy György írása)

Július 24., Szent Kinga napja

"...találkozunk és búcsúzunk..."

Holnap reggel mindenki utazik haza, ez az utolsó teljes nap a táborban. Az idei tábor központi gondolata a hagyományaink voltak. A Háló határon túli régiónak közösségei a régiós napjaikon a jeles napjaik, ünnepeik saját hagyományait adták elő, játszották el. A partiumiak egy esküvőt, a délvidékiek az aracsi pusztatemplom Szent István legendáját, a kárpátaljaiak egy szüreti felvonulást és mulatságot, a felvidékiek a dőrejárást, ahogy ő nevezik a farsangbúcsúztató ünnepet, az erdélyiek pedig megmutatták hogyan ünnepelik náluk a farsang kezdetét. A hálós szentmiséken megemlékeztünk Mária Magdolnáról (júl.22.) és Európa társvédőszentjéről Svédországi Szent Brigittáról (júl.23.).

Az utolsó nap estéje az, amikor a legtöbben vagyunk együtt. Záró szentmise és záró ünnepély. Együtt a tábor apraja és nagyja, a Forrás, a Patak, a Folyó és a Tenger altábor szinte minden lakója. Ottó atya bejelenti, hogy a jövő évi tábort a Háló erdélyi régiója Marosfőn szeretné megrendezni és a tábor témája, alapgondolata "Kereszténység és magyarságtudat" lenne. Nagyon jó választás, sőt telitalálat. Mert aznap este senki sem állt fel, kedves hálósok, ma egy Árpád-házi szent ünnepe van. Lehet, hogy nem is gondoltak rá, vagy gondoltak rá, csak éppen elfelejtették? Csak Magdik és Brigik voltak a táborban, de Kingák már nem? Árpád-házi Szent Kinga IV.Béla lánya, Szent Margitnak és Boldog Jolánnak a testvére. V.Bolesław lengyel király felesége. Kinga teljes hozományával hozzájárult a tatárok elleni védelemhez, a tatárjárás után pedig adományokkal segíti az ország újjáépítését, kórházakat, templomokat, kolostorokat építtetett. Negyvenévi házasság után hal meg férje. Az ő halála után lépett be a klarisszák közé, és Istennek szentelte életét, bár a lengyelek kérték, hogy vegye át az ország kormányzását, legyen Lengyelország királynője, de élete végéig az ószandeci (Stary Sącz-i) kolostor apátnője maradt. Abban az időben Lengyelország és Litvánia egy államot alkotott, ezért Lengyelországnak és Litvániának is védőszentje. Ó az aki népszerűségével, közkedveltségével megalapozza a csaknem ezeréves lengyel-magyar barátságot. Jó ha tudjuk, a második világháború alatt magyarok adják a legtöbb segítséget a lengyel menekülteknek, és ehhez a Háló Bölcsek Köre egyik tagjának az édesapja is hozzájárult, aki az életével fizetett. Dr. Aszalós János a háború kitörésekor Bereg és Ugocsa megye tisztiorvosa volt. Pénzzel segítette a menekülteket. Korai halálát a menekülő lengyel csapatok szűrése közben kapott fertőzés okozta, a több tízezer menekült átvizsgálása annyira igénybe vette, hogy sem pihenni, sem étkezni nem volt ideje.

Július 25., Szent Kristóf napja

Hajnalban arra ébredek, hogy odakinn szakad. Amikor autómmal kigurulok a táborból a sorompónál, ott ahol oly kedves szavakkal fogadott mindenkit érkezéskor Somogyi Marika, egyik útitársnőm egy Mária fohászt mond el: "Oltalmad alá futunk....".

"..utazunk, érkezünk..." Istennek legyen hála.Bagi Stefánia
írása

2010. július 18-án reggel kilenc órakor buszra szálltam 34 táborozni vágyóval és elindultunk Debrecen irányába a Vekeri tó felé, az idei Háló táborba. Délután fél ötre értünk oda. Először bejelentkeztünk, majd elkaptuk a víkendházunk kulcsát és beköltöztünk. Mi lányok ilyen kis víkendházakban laktunk, míg a fiúk sátrakban kaptak szállást. A program egy csendes misével kezdődött. Hálát adtunk az Úrnak, hogy épségben és szerencsésen megérkeztünk. A mise után szabad találkozás volt, ez annyit jelentett, hogy bárkivel leülhettünk, illetve sétálhattunk és beszélgethettünk a takarodó idejéig. Hétfőn, másnap kezdődött az igazi tábor. Reggel hét órakor keltünk, akkor jöttek ébreszteni minket. Minden nap más és más régió képviselői ébresztették a tábor lakóit. Hétfőn Magyarország kezdte. Negyed nyolckor kezdődött a reggeli ima, után, majd a Partium régió vezetője Konrád Katalin megnyitotta a tábort, nagy vonalakban vázolta, hogy hogyan is fog kinézni a hét. Miután megtörtént az ünnepélyes megnyitó, négy altáborba sorozták a 420 hálóst. A legkisebbeket 7 éves korig a Forrás altáborba, a nagyobbakat 14 éves korig a Patak altáborba sorolták, az ifik 30 éves korig a Folyó altábort képezték, a felnőttek, pedig 30 év felett a Tenger altábort alkották. Az altáborokon belül is több kis csoportra osztottak bennünket, hogy mélyebb, személyesebb beszélgetésekre adjanak lehetőséget. A tábor nyitó szentmiséjét msgr. Bosák Nándor püspök atya mutatta be. Délután az ifik, vagyis a Folyó altábor tagjai, állomásos játékot játszottunk, ahol könnyen feloldódtunk és megtaláltuk a közös hangot a csoporttársainkkal. A játék után a Hagyományaink című műsort adták elő az anyaországi barátaink, akik a régi betyár szokásokat mutatták be. Este egy komoly zenei hangversenyen vehettünk részt. Kedden reggel a partiumi hálósok ébresztették a tábort, majd a délelőtti előadás következett. Az idei tábornak a tízparancsolat volt a témája és mindennap erről hallgattunk előadásokat. Kedden a negyedik parancsról elmélkedtünk. Délután sport és kézműves foglalkozás közül választhattunk. Délután öt órakor pedig a partiumi barátaink hagyományaik közül egy lakodalmat mutattak be. Nagyon érdekes volt. Voltak zenészek, még torta is, éjszakába nyúló lagzi, tánccal és sok-sok kacagással. Szerdán görög katolikus napunk volt. Görög katolikus előadónk az ötödik és nyolcadik parancsolatról beszélt. Az előadás után ő tartotta a szent misét. Számomra ez különös élmény volt, mert még nem vettem részt görög katolikus misén. Délután egy színdarabot tekinthettünk meg, ami után kiscsoportos beszélgetés következett. Szerdán a házigazda szerepét Kárpátalja vállalta. Ők a népszokásaik közül a szüreti bált elevenítették fel, nekünk táborozóknak. Vacsora után néptánc majd táncház következett. Csütörtökön felvidéki nap volt. A délelőtti előadás után kirándulni mentünk. Este szalonnát sütöttünk, majd sokáig roptuk a táncot. Pénteken mi délvidékiek voltunk a tábor házigazdái, reggel ébresztettük a táborlakókat, délelőtt előadás volt utána szabadon választhattunk a felkínált programok közül. Délután, délvidéki történelmi hagyományaink közül az aracsi pusztatemplomhoz fűződő Szent István legendát elevenítettük fel, amely a Kárpát-medencei hálós barátainknak nagyon tetszett. Ezután ráhangolódtunk a bűnbánati liturgiára, amely vacsora után kezdődött. Olyan lelki élményben volt részem, amit szavakkal nem lehet elmondani, csak át kell élni. Eljött az utolsó tábori nap, a szombat. Erdélyi hálós barátaink napja. A délelőtti előadás után fakultatív programok és kiscsoportos beszélgetés következett. Délután régiós focidöntő következett. Szombat este a tábor záró szentmiséjén vettünk részt, hálát adva az Úrnak, hogy e Háló táborba hívott bennünket. Vacsora után pedig hagyományos farsangi mulatságok következtek erdélyi módra. A műsor után népdal karaoke volt, amit disco követett. Hajnali kettőig roptuk a táncot, majd nagy nehezen ágyba bújtunk. Vasárnap reggel, egy csendes mise után, könnyes búcsút vettünk új és régi barátainktól és elindultunk haza. Nagyon örültem annak, hogy részt vehettem egy ilyen vallásos táborban. Sokat segített, megerősített a hitemben. Csodálatos élmény volt számomra, hogy vannak még ilyen felfogású fiatalok. Jól éreztem magam, és alig várom a következő nyarat, hogy újra találkozzam velük.


Csángó fiatalok írása

Különböző korosztályok voltak, a programokat is úgy osztották be, én az ifjúsági csoportban voltam, ahol voltak olyan személyek, akik Délvidékről, Erdélyből, Budapestről, Debrecenből érkeztek, mindenki nagyon barátságos volt, amikor a csoportból valaki épp beszélt, figyelmesen meghallgattuk és elmondtuk a véleményünket.
Az időjárás nagyon jó volt, a szálláshelyen volt egy kisebb medence, ami nagyon jó volt, mert minden nap, amikor nagyon meleg volt megmártóztunk. Amikor eljött az utolsó nap megkérdezték, hogy ki mit vinne haza a táborból, én azt mondtam, hogy a sok élményt és az új barátokat vinném haza. Nagyon jól éreztem magam jövőre is szívesen elmennék.
Butnaru Adelina

Nekem nagyon tetszett a Háló tábor, mert sok új dolgot tanultam egy hét alatt. Sok olyan ember is volt akiket egy régebbi táborban ismertem meg, de új barátokat is szereztem. A programok nagyon jók voltak, nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz ez a tábor. Először nem is volt olyan jó, mert nem ismertem senkit de én gyorsan összebarátkoztam a többiekkel. Később kiderült hogy focibajnokság is lesz, amin nagyon meglepődtem és kellemesen érintet engem. Különösen tetszett hogy esténként tudtam beszélgetni akivel akartam. A sütögetés is nagyon tetszett, mindenki a tűz körül volt és sütögette magának a szalonnát. Nagyon ötletes dolog volt, hogy mindenkinek volt valami feladata. Szerintem ez a tábor úgy volt jó ahogy volt, a focibajnokságon mindenki megmutatta hogy mit tud, mindenki mindenkivel kedves volt.
Butnaru Lucian

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2018.01.21. 17:00-19:00 Társastánc tanítás

Jelentkezés ITT!

 

2018.01.22. 18:00 Szántai

24 óra mítikus magyar történelem Nimródtól napjainkig 
Szántai Lajos műveltségkutató előadás-sorozatának záróköve
 
MÁRIA ORSZÁGA A SZENT KORONA OLTALMÁBAN A KÁRPÁT-HAZA EGYSÉGÉNEK ÉS MEGMARADÁSÁNAK KÉT PILLÉRE

Helyfoglalás ITT!

 

2018.01.24. 17:30 Dúdoló

Dúdoló Navratil Andreával

Népdaléneklés Navratil Andrea népdalénekessel szerdánként.

Jelentkezés ITT!

Ezer Ft részvételi hozzájárulást adomány formájában szívesen elfogadunk.

Mindenkit várunk, aki szeret énekelni!

 

2018.01.27. 19:00 Az Albinoni Kamarazenekar barokk estje

Az Albinoni Kamarazenekar tagjai a barokk korába kalauzolnak el bennünket.
A műsor után kötetlen beszélgetésre várjuk Önöket, amit Zsigmond Balassa karmester vezet.

A nagy érdeklődés miatt előzetes jelentkezést kérünk.

 

2018.02.06. 18:00 Kolta Galéria

Thuróczy Bálint fotóművész kiállítása febr. 6.-ig hétköznap 14 és 18  óra között tekinthető meg.

Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

Facebook esemény >>

 

2018.02.13. 19:00 Háló Jazz Klub

Az esemény helyszíne: Loyola Café, 1085 Budapest, Horánszky utca 20.

A Háló Jazz Klub 88. koncertje

Jó hangulat igényes környezetben
Zene, beszélgetés, színvonalas kiszolgálás
Sorozatszerkesztő: Deseő Csaba
Háló Jazz Klub minden hónap második keddjén

h20 terkep kicsi

 

2018.02.14. 18:30 Részigazság Klub

A Háló és a 72 Tanítvány mozgalom közös rendezvénye

A korábbi estek megtekinthetők a 72 Tanítvány Mozgalom youtube csatornáján >>