Találkozás, kapcsolat, közösség

2010. február 23-án 19:00 - Népzene

Tízhúros
- kalotaszegi magyar népzene

Gombai Tamás és bandája

Gombai Tamás - hegedű
D. Tóth Sándor - brácsa
Molnár Péter - bőgő
Hetényi Milán
- ének

közreműködik: Navratil Andrea - ének


 


Több mint tíz éve történt, Erdélyben jártunk népzenei tapasztalatokat szerezni. Utunk utolsó állomásaként egy szíves meghívásnak tettünk eleget. Egy Kolozsvár melletti kis faluba, Bodonkútra hívott meg a családjához Jakab Feri barátunk, akit Budapesten ismertünk meg. Éppen húsvét első napján érkeztünk, készen állt mindenki az ünneplésre, díszes asztallal és lélekkel fogadtak minket " pestieket". A felejthetetlen nyúlsült és a büszkén kimért helyi pálinkák után késő délután kezdődött a húsvéti bál. Meghívták a tágabb rokonságot, komákat, régi nagy mulatókat, jó táncosokat.

Hangszerekkel érkeztünk, elszorult a torkunk, éreztük, hogy szerepünk most megcserélődik, hiszen míg eddigi állomásainkon a Mezőségen és Székelyföldön mi csak hallgattuk a bandákat, itt most nekünk kell húzni a talpalávalót.

Bodonkúton jó ideje nem zengett már a tízhúros, noha vagy tizenöt éve még Csipás Feri is muzsikált itt a bandájával. A mostani idők már inkább csak az újabban divatos "elektrikus" zenészeket, "orgásokat" meg efféléket sodortak errefelé. Hamarosan kellően oldottá vált a hangulat, kimentünk a pajtába és belecsaptunk a húrokba. Elkezdődött a tánc, a régi csárdásokat játszottuk sorban, pörgött - forgott a társaság, szoknyák libbentek, csizmák villantak. Később jöttek a pattogós legényesek, ekkor már inkább csak az öregebb táncosok álltak ki csipkézni a levegőt. A tánc szünetében sem hagytak pihenőt nekünk, körénk gyűltek, kérték a régi nótákat. Az egyéni dallamvonulatok és díszítések halmazából sokszor nehezen hallottuk ki az alapdallamot, többé- kevésbé mégis sikerült megbirkóznunk a kísérettel.

Éneklés közben láttam szemükben az őszinte rácsodálkozás gyöngyét. Mikor leraktuk hangszereinket, kérdezgették hogy miként tettünk szert ezekre a nótákra, amelyek nagy része már az ő emlékezetükből is kikopott. Hirtelen nem értették hogy miképpen lehetséges az, ami elmúlt...

De nem múlt el, reméljük, megmarad és meg is fog maradni "amíg ég a gyertyavilág"...

Gombai Tamás

Honlap:

Kóstoló:

http://www.halo.hu/media/hangtar/10-02-23-hajnali-csardas-szapora.mp3
http://www.halo.hu/media/hangtar/10-02-23-oreges.mp3
http://www.halo.hu/media/hangtar/10-02-23-roman-ritka-es-sebes.mp3"Negyedik kedd": népzene a HÁLÓban

2009 februárjától újabb zenei stílussal lett gazdagabb a HÁLÓ Klub. A "harmadik kedd" (énekelt versek), az "első kedd" (kamarazene) és a "másodki kedd" (jazz a HÁLÓban) mellett beindítottuk a "negyedik keddet", a népzene, népmese műfajban. Igy lett teljes a HÁLÓ zenei kínálata. Ha kedd, akkor koncert a HÁLÓban! (kamarazene, jazz, énekelt versek, népzene)

Ezeken az estéken a HÁLÓ Klubban már megszokott módon lesz bemutatva a népzene, népmese neves előadók segítségével. (koncert - barátkozós szünet - beszélgetés az előadóművészekkel)
Minden koncerten daltanulás, közös éneklés!
A sorozat szerkesztője és házigazdája Navratil Andrea, a KOBZOS együttes énekese.

Eddigi fellépőink: Zurgó, Egyszólam, Berecz András, Kobzos együttes, Vándor Vokál, Pál Pista bácsi és Juhász Zoltán, a Téka együttes, a Mentés Másként Trió, Terescsik Eszter és a Kobzos együttes, Nyitrai Marianne, Dsupin Pál és Juhász Zoltán.Belépődíj:
1200Ft (ingyenes klubtagságival: 600Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 500Ft)

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!

Kérjük, támogassa az európai kezdeményezést!

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

Nyári szünet az S4-ben

Augusztus 31.-ig szünetelnek az S4 nyilvános rendezvényei.
Augusztus végétől folytatódnak a megszokott állandó programjaink: Háló Jazz Klub, Kolta Galéria, Részigazság Klub, Dúdoló, Kertész Nótakör, Kézműves Kör, HTFT, az Albinoni Kamarazenekar koncertjei és bizonyára lesznek újak is. Szeptemberben, akárcsak tavaly, idén is lesznek Ars Sacra Fesztivál programjaink.

A szezonzáró 102. Háló Jazz Klubról írás jelent meg a magyarjazz.hu portálon.

A Kézműves Kör tagjai nyáron is találkoznak, a fotó a Pesti Vigadó tetőteraszán készült, együtt mentek kiállítást megtekinteni.

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma várhatóan az év végén fog megjelenni.

 

2019.08.31. 19:00 Az Albinoni Kamarazenekar koncertje

Belépő: legalább 500 Ft/fő adomány, amelyet a Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 fenntartására fordítunk

 

2019.09.05. 19:30 Határon túli fiatalok találkozóhelye (HTFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.09.14. 19:30 Ars Sacra Fesztivál

"Azt hiszem" összművészeti előadás Pilinszky János írásai nyomán - Bemutató

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.15. 19:00 Ars Sacra Fesztivál

Szeretetnyelv

Előadják: Kéri Kitty színművésznő és Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója
Írta és szerkesztette: Miklya Luzsányi Mónika

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.16. 19:00 Ars Sacra Fesztivál

Ádám és Éva (stand-up comedy/egyszemélyes vígjáték a férfi-női kapcsolatokról)
Mi történik, ha összeeresztjük a nőt és a férfit? Végigkövetjük Ádám és Éva mindennapjait, és a közeljövőbe is fogunk időutazni. Terítékre kerül a kommunikáció, agyműködés, nemi szerepek. Az előadás ötvözi a pszichológia eredményeit számos közéleti és kultúrtörténeti utalással. Előadja:Benedek Zalán

15+ korosztálynak!

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben >>

 

2019.09.18. 19:00 Ars Sacra

Robi Lakatos és együttese
koncert

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.20. 19:00 Ars Sacra

Majoros Áron Zsolt szobrászművész és Mayer Éva grafikusművész, egy fiatal házaspár beszél Istenről, hivatásról, művészetről, családról...
Beszélgetőtárs Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók