Találkozás, kapcsolat, közösség

Október 27-én 19:00 - HÁLÓ Klub - Népzene

Pásztorújév - a TÉKA zenekar koncertje


Ökrös Csaba - hegedű
Soós András - hegedű - kontra
Tárnoki Beatrix - ének, kobza
Lányi György - kontra, bőrduda, kobza
Havasréti Pál - bőgő, cselló, tekerő, ütőgardon, dobVendel és Dömötör napja is őszi pásztorünnep volt. Sokfelé ekkor számoltak el a juhászok gazdáikkal, s ilyenkor hosszabbították meg, vagy szüntették meg a szolgálatokat. Az elmúlt évtizedekben ezen a napon állatvásárok voltak, egy vagy több napon át tartó mulatságokat rendeztek. A juhászok birkapaprikást főztek, a juhásznék rétest és bélest sütöttek.
Gyimesi és búzai keservesekkel gondolunk a közelgő Mindenszentekre, az ünneplés és gyász napjaira, amikor utat törhet magának az emlékezés és a fájdalom.

A TÉKA EGYÜTTES 1976-BAN ALAKULT BUDAPESTEN. CÉLKITŰZÉSÜK, HOGY A MAGYAR NÉPZENE EREDETI HANGZÁSVILÁGÁT MEGŐRIZZÉK. TAGJAI A FALUN ÉLŐ ZENÉSZMESTEREKTÔL GYŰJTÖTTÉK A DALLAMOKAT, TANULTAK TŐLÜK, EGYÜTT MUZSIKÁLTAK LAKODALMAKBAN, TÁNCHÁZAKBAN. FONTOS SZÁMUKRA, HOGY A DALLAMOK ÉS A JÁTÉKSTÍLUS MEGŐRZÉSE MELLETT, ÁTADJÁK TUDÁSUKAT A FIATALABB GENERÁCIÓNAK. TANÍTANAK MŰVÉSZETI ISKOLÁKBAN, ZENEISKOLÁKBAN, VALAMINT SEGÍTIK A MAGYAR NÉPZENEI ÉLET UTÁNPÓTLÁSÁNAK KIALAKÍTÁSÁT. NEVÜKHÖZ KÖTŐDIK A NÉPMŰVÉSZETI TÁBOROK KIALAKÍTÁSA, LEBONYOLÍTÁSA, A LEGENDÁS TÉKA NÉPMŰVÉSZETI TÁBORBAN EZREK VÁLTAK A MAGYAR KULTÚRA ELKÖTELEZETTJEIVÉ. 1977 ÓTA MŰKÖDŐ KLUBJUK AZ EGYIK LEGKÖZKEDVELTEBB TÁNCHÁZAK KÖZÉ TARTOZIK. A ,,MAGYAROK MUZSIKÁJA" CÍMŰ ISMERETTERJESZTŐ KONCERTSOROZATUKKAL SZÁMOS ISKOLÁBAN ÉS ÓVODÁBAN ADNAK TELJES KÉPET A MAGYAR NYELVTERÜLET TÁNCAIRÓL, ZENÉIRŐL. 24 LEMEZÜKKEL SAJÁT MŰSORUKAT, VALAMINT MESTEREIK REPERTOÁRJÁT ÖRÖKÍTETTÉK MEG, TISZTELEGVE ELŐTTÜK.

MUNKÁJUKAT A NÉPMŰVÉSZET IFJÚ MESTERE DÍJJAL, AZ ERDÉLYI VILÁGSZÖVETSÉG BECSÜLETREND RUBINJÁVAL, A MAGYAR MŰVÉSZETÉRT ÉS A BARTÓK EMLÉKDÍJAKKAL ISMERTÉK EL. KONCERTJEIKKEL SZÁMOS ORSZÁG VILÁGZENEI SZÍNPADÁN ARATTAK KIMAGASLÓ SIKERT ETNOSTÍLUSÚ JÁTÉKMÓDJUKKAL.

Honlap: http://www.tekazenekar.hu/

Képek: http://picasaweb.google.hu/tekageneral/TKA#slideshow/5258574267656369426

Video: http://www.youtube.com/watch?v=fCFkUua0qugFebruártól "negyedik kedd": új sorozat: népzene, népmese a HÁLÓban

Februártól újabb zenei stílussal lett gazdagabb a HÁLÓ Klub. A már harmadik évadját kezdő "harmadik kedd" (énekelt versek), a második évadját kezdő "első kedd" (kamarazene) és a tavaly októberben indult "másodki kedd" (jazz a HÁLÓban) mellett beindítottuk a "negyedik keddet", a népzene, népmese műfajban. Igy lett teljes a HÁLÓ zenei kínálata. Ha kedd, akkor koncert a HÁLÓban! (kamarazene, jazz, énekelt versek, népzene)

Ezeken az estéken a HÁLÓ Klubban már megszokott módon lesz bemutatva a népzene, népmese neves előadók segítségével. (koncert - barátkozós szünet - beszélgetés az előadóművészekkel)
A sorozat szerkesztője és házigazdája Navratil Andrea, a KOBZOS együttes énekese.

Eddigi fellépőink: Zurgó, Egyszólam, Berecz András, Kobzos együttes, Vándor Vokál, Pál Pista bácsi és Juhász Zoltán.Belépődíj:
1200Ft (ingyenes klubtagságival:600Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 500Ft)

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!

Kérjük, támogassa az európai kezdeményezést!

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

Nyári szünet az S4-ben

Augusztus 31.-ig szünetelnek az S4 nyilvános rendezvényei.
Augusztus végétől folytatódnak a megszokott állandó programjaink: Háló Jazz Klub, Kolta Galéria, Részigazság Klub, Dúdoló, Kertész Nótakör, Kézműves Kör, HTFT, az Albinoni Kamarazenekar koncertjei és bizonyára lesznek újak is. Szeptemberben, akárcsak tavaly, idén is lesznek Ars Sacra Fesztivál programjaink.

A szezonzáró 102. Háló Jazz Klubról írás jelent meg a magyarjazz.hu portálon.

A Kézműves Kör tagjai nyáron is találkoznak, a fotó a Pesti Vigadó tetőteraszán készült, együtt mentek kiállítást megtekinteni.

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma várhatóan az év végén fog megjelenni.

 

2019.08.31. 19:00 Az Albinoni Kamarazenekar koncertje

Belépő: legalább 500 Ft/fő adomány, amelyet a Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 fenntartására fordítunk

 

2019.09.05. 19:30 Határon túli fiatalok találkozóhelye (HTFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.09.14. 19:30 Ars Sacra Fesztivál

"Azt hiszem" összművészeti előadás Pilinszky János írásai nyomán - Bemutató

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.15. 19:00 Ars Sacra Fesztivál

Szeretetnyelv

Előadják: Kéri Kitty színművésznő és Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója
Írta és szerkesztette: Miklya Luzsányi Mónika

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.16. 19:00 Ars Sacra Fesztivál

Ádám és Éva (stand-up comedy/egyszemélyes vígjáték a férfi-női kapcsolatokról)
Mi történik, ha összeeresztjük a nőt és a férfit? Végigkövetjük Ádám és Éva mindennapjait, és a közeljövőbe is fogunk időutazni. Terítékre kerül a kommunikáció, agyműködés, nemi szerepek. Az előadás ötvözi a pszichológia eredményeit számos közéleti és kultúrtörténeti utalással. Előadja:Benedek Zalán

15+ korosztálynak!

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben >>

 

2019.09.18. 19:00 Ars Sacra

Robi Lakatos és együttese
koncert

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.20. 19:00 Ars Sacra

Majoros Áron Zsolt szobrászművész és Mayer Éva grafikusművész, egy fiatal házaspár beszél Istenről, hivatásról, művészetről, családról...
Beszélgetőtárs Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók