Találkozás, kapcsolat, közösség


2010. április 27-én 19:00 - Népzene


Így mulattunk!

a SZÁRMA tamburazenekar koncertje


Hetényi Milán
  - prímtambura, ének - a Magyar Állami Népi Együttes szólistája, a Népművészet Ifjú Mestere
Diriczi Zoltán - A-basszprím
Csasznyi Imre - A-basszprím, ének
Carlile-Kovács Christopher - cimbalom, A-basszprím
Dohárszky Béla - tamburabrácsa
Endrődi Szabolcs - bőgőA Szárma Tamburazenekar 2004-ben alakult meg. Bár 2009-ig több metamorfózison is keresztülesett, az alapító tagok többsége mindvégig a banda gerincét képezték.

A zenekar több gyűjtést végzett Sárközben illetve a Bácskai-Duna mentén, így koncertjeik és táncházaik zenei anyaga is főleg ennek a két tájegységnek, illetve a Mezőföldnek nótáiból, dallamaiból került ki. Míg az említett dél-magyarországi dialektusok zenéjének megismerésére és elsajátítására mestereik, illetve prímásuk dávodi származása inspirálta őket, addig a mezőföldi gyűjtések megszólaltatása voltaképpen szűkebb pátriájuk énekeinek, táncainak kíséretére szolgált.

Repertoárjuk fő vonalát a magyar tamburazene alkotja, de a paletta színesítése végett felbukkan a délszláv, illetve a cigány kisebbségek dallamkincse is. A tamburazenekari felállás mellett megszólalnak a dunántúli pásztorélet emblematikus hangszerei, a hosszifurulya és a flóta.


Video
:
http://www.youtube.com/watch?v=ZxXZcbsTudo&feature=related
"Negyedik kedd": népzene a HÁLÓban

2009. februárjától újabb zenei stílussal lett gazdagabb a HÁLÓ Klub. A "harmadik kedd" (énekelt versek), az "első kedd" (kamarazene) és a "második kedd" (jazz a HÁLÓban) mellett beindítottuk a "negyedik keddet", a népzene, népmese műfajban. Igy lett teljes a HÁLÓ zenei kínálata. Ha kedd, akkor koncert a HÁLÓban! (kamarazene, jazz, énekelt versek, népzene)

Minden hónap negyedik keddjén a HÁLÓ Klubban már megszokott módon népzenei esteket szervezünk neves előadók közreműködésével. (Koncert - barátkozós szünet - beszélgetés az előadóművészekkel)
Minden koncerten daltanulás, közös éneklés!
A sorozat szerkesztője és házigazdája Navratil Andrea, a KOBZOS együttes énekese.

Eddigi koncerteink, fellépőink:Belépődíj:
1200Ft
(ingyenes klubtagságival: 600Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 500Ft)

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók