Találkozás, kapcsolat, közösség

Május 5-én: a Trio Affrettando koncertje

Keleti szél

Rákóczy Anna – fuvola, Krulik Eszter – brácsa, Polónyi Ágnes – hárfa

Közreműködik: Bodrogi Éva – szoprán, Sík Dóra – cselló

Műsor:

Frank Martin: Quatre Sonnets – a szerző halálának 35. Évfordulója alkalmából
Toru Takemitsu: And Then I Knew ‘Twas Wind – magyarországi bemutató
Szöllősy András: Töredékek
Claude Debussy: Szonáta fuvolára, brácsára és hárfára


A hangverseny nyitódarabja a 35 éve elhunyt svájci zeneszerző, Frank Martin négy szonettje, Bodrogi Éva énekesnő tolmácsolásában. Az itthon ritkán hallható mű Pierre de Ronsard szerelmes költeményeire íródott. Hangzásvilága a századforduló francia zenéivel rokon.
Ennek tökéletes ellenpontozásaként elhangzik Szöllősy András Töredékek című, énekhangra, fuvolára és brácsára íródott szintén ritkán hallható kamarakompozíciója. A szöveget a szerző maga válogatta össze fiatalkori költő barátja, Lakatos István verssoraiból. A mű 1985-ben keletkezett, 5 rövid karakter-tételből áll. Kárpáti János így ír róla: “Lehetséges-e, hogy egy zeneszerző, aki évtizedekre visszanyúló szóbeli megnyilvánulásaiban az életet tragédiának, a világot … káosznak tekinti, aki csaknem minden leírt kottafejében a gyászról, az elmúlásról beszél, művein keresztül szépséget, tisztaságot, felemelkedést, vigasztalást sugároz hallgatóinak?”
Az est központi darabja Claude Debussy közkedvelt remekműve, a hárfatrióra komponált szonáta, a szerző egyik utolsó műve. A tervek szerint 6 szonáta alkotta volna azt a sorozatot, amiből végül csak 3 készült el, a hegedű-zongora, a cselló-zongora, és a hárfatrióra íródott szonáta. Debussy egész alkotókorszakára nagy hatással volt az 1889-es párizsi világkiállításon megismert jávai gamelán zene, mely ebben a műben is központi szerepet játszik.
Életműve új színt hozott a muzsikának csaknem valamennyi műfajába. Rengeteg későbbi szerző útmutatója és ihletője. A koncerten Toru Takemitsu eme műre való reflektálását hallhatjuk, Debussytől kölcsönzött dallamokkal. Debussy keleti ízekkel fűszerezett hárfatriójából idézett dallamtöredékek „hazatalálnak” a japán származású Takemitsu művében. Az „And Then I Knew ‘Twas Wind” felidézi a japán kertek meditáló csöndjét, a természet hangjait, a szél susogását. A hazai közönség most hallhatja először élőben Takemitsu hárfatrióját.

A koncert aktualitása, hogy az idei a Japán-Magyar Jubileumi Év, a Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolat kezdetének 140. évfordulója.
 



Belépődíj:
1200Ft (ingyenes klubtagságival: 1000Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 900Ft)

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók