Találkozás, kapcsolat, közösség


2010. szeptember 28-án 19:00 - Népzene


"Amikor szerit tehettem, az Öregnél vótam"
- pásztorzene Szent Mihály havában


Novák Pál (palóc pásztorok utóda) és Dsupin Pál


0323villo


Az öreg Pozsik István olyat tudott, amiért érdemes volt többször is fölkeresni. Novák Pál tizenhét évesen, az ötvenes években ezt gyakran meg is tette, mert lenyűgözte a sokféle hangszer, meg ahogy az Öreg játszott rajtuk. A vele készített felvételek ma is tanúsítják, hogy Pozsik furulyajátéka az egyik legszebb mintája a magyar pásztor zenének.

Volt azonban egy másik Öreg, aki már születésétől fogva Novák Pál mellett volt - ő volt a Nagyapa. Tőle hallott még Vidróczkiról is történetet, igaz másodkézből, mert neki is a nagyapja mesélte, aki segített a híres betyárnak a pandúrokat megvendégelni. Tőle hallott először furulyaszót a tanyán, ahol tizenhárom család élt. Sokszor táncoltak ott erre a zenére. Ő hozta Olaszországból a klarinétot, ahol huszárként verekedett az első világháborúban. Mikor Novák Pál a bárányokkal volt ezt a ?klarnétot? fújta. Az édesanyja így mondta: ?Fiam! Tele van veled az egész határ.? Sok sátoros ünnepen emellett mulattak együtt a tanyára látogató rokonok. Két-három nap meg se kottyant, volt jó birkasült a nagy serpenyőben.

Az édesapja nem játszott hangszeren, de juhászosan, határbéli ember módjára elénekelt nekünk pár nótát. Mióta meghalt, a fiával együtt ?emlegetjük? ezeket a nótákat furulyán, citerán, klarinéton, tárogatón.


Dsupin Pál
zenész, főiskolai zenetanár. 20 éve foglalkozik népzenével. A pásztor furulyákon, dudán és tárogatón megszólaló zenei hagyomány kiemelkedő képességű tolmácsolója. Rendszeres gyűjtője a magyar pásztorok zenei hagyományának. A régi pásztorhangszerek készítése terén - pl. a hosszúfurulya készítésének újrafelfedezésével - egyedülálló rekonstrukciós munkát végzett. Számos CD-n való közreműködés mellett részt vett az Egyszólam együttes "Ég felettünk, ég alattunk" és "Zöld erdőben táncolnak" c. lemezeinek megalkotásában. Ebben évben gyűjtőként, szerkesztőként ? mint lelkes és hűséges tanítvány ? kiadta Pál Pista bácsi ?Zöld erdőben lakom? c. lemezét.


Navratil Andrea a koncertről a Magyar Katolikus Rádióban >>




"Negyedik kedd": népzene a HÁLÓban

2009. februárjától újabb zenei stílussal lett gazdagabb a HÁLÓ Klub. A "harmadik kedd" (énekelt versek), az "első kedd" (kamarazene) és a "második kedd" (jazz a HÁLÓban) mellett beindítottuk a "negyedik keddet", a népzene, népmese műfajban. Igy lett teljes a HÁLÓ zenei kínálata. Ha kedd, akkor koncert a HÁLÓban! (kamarazene, jazz, énekelt versek, népzene)

Minden hónap negyedik keddjén a HÁLÓ Klubban már megszokott módon népzenei esteket szervezünk neves előadók közreműködésével. (Koncert - barátkozós szünet - beszélgetés az előadóművészekkel)
Minden koncerten daltanulás, közös éneklés!
A sorozat szerkesztője és házigazdája Navratil Andrea, a KOBZOS együttes énekese.

Eddigi koncerteink, fellépőink:



Belépődíj:
1200Ft
(ingyenes klubtagságival: 800Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 600Ft)

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók