Találkozás, kapcsolat, közösség

December 15-én 19:00 - Énekelt versek

Kátai Zoltán - Ádventi koncert


Kátai Zoltán – ének, lant, fidula és koboz

"Hiszem, hogy mindenkinek, így nekem is az célom, hogy jobb legyen a világ. Ha ezeket az énekeket nyitott szívvel és nyitott füllel hallgatja meg az ember, akkor azért fog tenni, hogy szebb legyen az élete."

Interjú Kátai Zoltán énekmondóval

A közelmúltban Kárpátalján vendégszerepelt Kátai Zoltán krónikásénekes, énekmondó, akivel beregszászi fellépése után beszélgettünk magyarságról, nemzettudatról, hitről és emberségről.

- Hogyan lesz manapság valaki krónikásénekes?

- Nagyon régen történt ez. Már szinte nem is emlékszem hogyan. Azt hiszem, hogy Béres Feri bácsinak hallottam nagyon-nagyon régen egy lemezét, amelyen virágénekeket adott elő. S ezek az énekek igen szépek voltak. Aztán a Kecskés együttesnek valahol olyantájt jelent meg egy lemeze, ha jól emlékszem az erdélyi reneszánsz zene, s azon volt néhány história. És hát erről a korról mi tanultunk is valamit - Bornemisszát, Balassit, Tinódit stb… S akkor elkezdtem ezeket énekelni. Akkor még csak egy gitárom volt meg egy kobzom. Aztán elkezdtem a gitáromat áthangolni lanthangolásra. Úgy tíz éve - egy szerencse folytán - tudtam venni egy lantot. Aztán csináltam magamnak fidulát… És sikerült megszereznem könyvritkaságokat, amelyek régi magyar dallamokat, zenéket, dallamjegyzeteket, istenes énekeket tartalmaznak.

- Miért gondolta úgy, hogy ezeket az énekeket tovább kell adni? Mi azok mának szóló üzenete?

- Ezekben az énekekben olyan gondolatok vannak, amelyek ma is érvényesek (bár ne lennének azok!). Ezek ma is használhatóak. Mint ahogy Bornemissza fogalmazott: mert nincsen tebenned semmi nagy uraság... mert kiűzték közülük az egy igaz Istent… A mai Magyarország erről szól: kiűzték maguk közül az egy igaz Istent. Ennek következménye a hitetlenség, az erkölcsi romlás. És ezzel együtt jár az anyagi romlás is - még ha egyeseknek úgy tűnik is, hogy most jobban élnek… Mert nem tudják felhasználni értelmesen javaikat. Mert a szellemi javak sajnos egyre erősebben pusztulnak…

- Mennyire fogadja be a mai nemzedék ezeket az üzeneteket?

- Akinek van hozzá füle meg szíve, az érti és érzi, befogadja ezeket a rég megfogalmazott gondolatokat, igazságokat. Idestova 500 éve nem haltak ki ezek az énekek. Nem merültek feledésbe. Még mindig tudunk róluk, még mindig vannak, akik éneklik, akik hallgatják azokat. És meg is fogadják sokan. Sőt! Még egy rajongó tábora is van ennek az irodalomnak, ennek a műfajnak.

- Mi Kátai Zoltán krónikásénekes célja?

- Hiszem, hogy mindenkinek, így nekem is az célom, hogy jobb legyen a világ. Ha ezeket az énekeket nyitott szívvel és nyitott füllel hallgatja meg az ember, akkor azért fog tenni, hogy szebb legyen az élete.

- Kiknek viszi el ezt az énekben megfogalmazott örök igazságot, az üzenetet?

- Mindenkinek és mindenhová, ahová hívnak. Az anyaországon belül és a határokon túlra. Ez utóbbi egyébként érdekes. A határon túlon jobban odafigyelnek a krónikásra, az énekmondóra, az emberre, Magyarországon kevésbé. Sokkal kevésbé. Ez azzal is magyarázható, hogy odahaza - a sok évtizedes agymosásnak köszönhetően - nemzeti létükben nem érzik fenyegetetve magukat a magyarok. Pedig lehetne ilyen érzésük… A mai határokon kívül élők - egyébként ők soha el nem költöztek Magyarországról, csak az ország vonult ki őbelőlük - érzékenyebbek a nemzeti és szellemi megmaradásra. Ezért is tanulhatunk mi az elszakított nemzetrészektől. Elsősorban hitet, etikát, erkölcsöt… A kárpátaljai, délvidéki, felvidéki, vajdasági magyarban tudat alatt is ott van a nemzeti tudat, addig a magyarországi magyarok nagy részében nincs meg. Ez ki is ütközött azon a rossz emlékű december 5-i népszavazáson… Ép elméjű ember a testvérét nem tagadja meg. S ha kell, kiáll mellette minden körülmények között… Erről szól a nemzet is…

Marton Erzsébet

(Forrás: http://www.karpatinfo.net/article36732.html)


Honlap: http://www.enekmondo.fw.hu/

Kóstoló: http://video.erdon.ro/tag/45540/k--tai



Minden hónap harmadik keddjén "Énekelt versek" a HÁLÓban, immár harmadik éve.

Eddigi koncertjeink, fellépőink:
https://www.halo.hu/index.php?/halo-klub-enekelt-versek.html



Belépődíj:
1200Ft (ingyenes klubtagságival: 1000Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 800Ft)

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók