Találkozás, kapcsolat, közösség


November 23-án, kedden 19:00


Padkaporos zenekar

Bálint Károly - tekerő, ének
Karakas Zoltán - duda, ének, furulya
Bese Botond ? duda, ének, dob
Bella Péter ? tekerő, ének




{youtube}GX-enRBR65Y{/youtube}

A Padkaporos Zenekar úgy alakult meg, hogy valójában soha nem lett kimondva: ?mi vagyunk a Padkaporos Zenekar?.

Az a szellemiség, kézzel nem fogható zenei elkötelezettség, a magyar népi kultúra iránti szeretet, alázat és szolgálatkészség az alapja a dudások és tekerősök együttműködésének. Ugyanis ez számunkra küldetés, amely nem csupán a közös zenélés örömére korlátozódik, hanem a tábori tanulásokra, próbákra, történelmünk kutatására, hagyományaink közös ápolására, táncházaink szervezésére ? és az élet - ki tudja - mennyi területére terjed ki.

Valamikor az 1980-as években kezdődött, amikor is Béres János vezetésével megnyitotta kapuit az Óbudai Népzeneiskola. Ekkor Ifj. Csoóri Sándor egymás után indította a tanszakokat, pl. a duda -, és tekerő osztályokat. Tanítványai között volt a mára népszerűségnek örvendő Téka zenekar két meghatározó személye - azóta ők is rég zenetanárok - Lányi György dudás és Havasréti Pál tekerős. Az ő zenetanításainak eredményeként a dudás, tekerős növendékek sokszor muzsikáltak együtt.

A közös út tovább tartott, mert 2004-ben ugyan elindult a Magyar Dudazenekar Padkaporos Dudás Táncháza, de hónapokon belül kiderült, hogy a Magyar Tekerőzenekar tagjaival társulva még sikeresebbek a közös mulatságok.

Hát ezért mondjuk, ez a zenekar soha nem alakult meg, egyszerűen ?csak van?, mindaddig, míg a magyar népzene iránti igény is akárhogyan, de ?csak van?!


A zenekar tagjai dudások, tekerősök, akik most képviselik:

Bálint Károly (Magyar Tekerőzenekar)

Karakas Zoltán (Magyar Dudazenekar, Héttorony Hangászok, Zenetarsoly) 

Bese Botond (Magyar Dudazenekar, Romantikus Erőszak, Beste zenekar)

Bella Péter (Magyar Tekerőzenekar, Senza Dirigente Kamarazenekar)


Műsor:
utazás térben ? időben, a Kárpát-medencében, s azon is túl, sok látni- és hallani való a dudáról, tekerőről....

{youtube}SqP19xhRdsg{/youtube}



"Negyedik kedd": népzene a HÁLÓban

2009. februárjától újabb zenei stílussal lett gazdagabb a HÁLÓ Klub. A "harmadik kedd" (énekelt versek), az "első kedd" (kamarazene) és a "második kedd" (jazz a HÁLÓban) mellett beindítottuk a "negyedik keddet", a népzene, népmese műfajban. Igy lett teljes a HÁLÓ zenei kínálata. Ha kedd, akkor koncert a HÁLÓban! (kamarazene, jazz, énekelt versek, népzene)

Minden hónap negyedik keddjén a HÁLÓ Klubban már megszokott módon népzenei esteket szervezünk neves előadók közreműködésével. (Koncert - barátkozós szünet - beszélgetés az előadóművészekkel)

Minden koncerten daltanulás, közös éneklés!

A sorozat szerkesztője és házigazdája Navratil Andrea, a KOBZOS együttes énekese.

Eddigi koncertjeink, fellépőink >>


Belépődíj:
1200Ft

(ingyenes klubtagságival: 800Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 600Ft)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók